De meeste mensen hebben vaste lasten en variabele lasten. Maar wat zijn vaste lasten nu eigenlijk precies en hoe kun je deze overzichtelijk maken? In dit artikel kom je alles te weten met betrekking tot vaste lasten waarbij we ook voorbeelden geven.
Weten wat vaste lasten zijn en het inzichtelijk maken ervan is erg belangrijk. Niet alleen kun je vaste lasten hebben waarvan je niet eens wist dat je ze had, ook zal het de mogelijkheid geven om te kijken of je niet teveel betaald en of je bepaalde zaken wel echt nodig hebt.
Inhoud
Wat zijn vaste lasten?
Vaste lasten zijn uitgaven die constant terug blijven komen. Hierdoor weet je altijd wanneer en hoeveel je moet betalen, waardoor deze uitgaven voorspelbaarder zijn dan variabele lasten. Vaste lasten veranderen enkel soms wanneer bijvoorbeeld de prijs geïndexeerd wordt of je overstapt van verzekering.
De meeste vaste lasten komen maandelijks op een vaste dag terug. Daarnaast kunnen vaste lasten ook wekelijks, driemaandelijks, halfjaarlijks en jaarlijks terugkomen afhankelijk van de dienst of product. Denk bijvoorbeeld aan OZB dat enkel één keer per jaar terugkomt.
Wanneer je vaste lasten hebt die driemaandelijks, halfjaarlijks of jaarlijks terugkomen, is het belangrijk om hiermee rekening te houden met het plannen van je budget. Dit kun je doen door het bedrag te delen door het aantal maanden dat het terugkomt. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat je genoeg geld in kas hebt om de betaling te doen.
Vaste lasten voorbeelden
Hier zijn een aantal voorbeelden van vaste lasten:
- Huur of hypotheek;
- Verzekeringen zoals een zorgverzekering of autoverzekering;
- Abonnementen voor bijvoorbeeld telefonie;
- Sommige belastingen;
- Collegegeld;
- Lidmaatschapsgeld voor bijvoorbeeld een sportschool;
- Rentebetalingen.
Wat zijn variabele lasten?
Tegenover vaste lasten staan variabele lasten. Dit zijn lasten die regelmatig kunnen veranderen en rechtstreeks worden beïnvloed door de keuzes die je dagelijks maakt. In tegenstelling tot vaste lasten zijn variabele lasten een stuk lastiger te voorspellen. Wel vallen veel eerste levensbehoefte onder deze categorie zoals eten en drinken.
In sommige situaties heb je directe controle over je variabele lasten. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van kleding waarbij je zelf kunt kiezen om een goedkoper artikel te kiezen. Echter, heb je ook situaties waarin je geen controle hebt zoals bij het betalen van je eigen risico bij zorg en als je bijvoorbeeld schade krijgt op je auto.
Door de onvoorspelbare aard van variabele lasten hebben de meeste mensen moeite om deze uitgaven bij te houden en te budgetteren. Hoewel het wat moeite kost kan het wel een mooi inzicht bieden in je uitgaven gedurende een maand. Het komt namelijk vaak voor dat mensen veel meer uitgeven aan variabele lasten dan ze in eerste instantie zouden verwachten.
Variabele lasten voorbeelden
Hier zijn een aantal voorbeelden van variabele lasten:
- Boodschappen;
- Uit eten gaan;
- Activiteiten zoals bioscoop of dagje weg;
- Vakantie;
- Kleding en schoenen;
- Parkeerkosten;
- Reiskosten met openbaar vervoer of benzine;
- Cosmetica.
Besparen op vaste lasten
Waar variabele lasten vaak lastig zijn om op te besparen, kun je al een stuk makkelijker en sneller besparen op vaste lasten. Dit aangezien het eenmalig snijden in vaste lasten ervoor zal zorgen dat je iedere maand minder geld kwijt bent en hierdoor meer overhoudt.
Dit kan bijvoorbeeld met het nemen van een goedkoper telefoonabonnement, verzekering of kabelpakket. Ook kun je kijken of je sommige abonnementen überhaupt nog wel gebruikt of nodig hebt. Deze abonnementen kun je dan opzeggen wat zal resulteren in een mooie maandelijkse besparing.
Dat gezegd te hebben ben je vaak afhankelijk van de momenten waarop zaken als lidmaatschappen, verzekeringen en abonnementen aflopen. Als je niet direct kunt opzeggen, is het aangeraden om alvast te kijken op welke datum dit wel kan en hiervan gelijk een notie te maken in je agenda.
Verder kun je ook besparen op variabele lasten hoewel dit lastiger kan zijn. Denk bijvoorbeeld om tijdens het boodschappen doen juist goedkopere producten te kiezen of gebruik te maken van aanbiedingen. Dit verlangt wel de discipline om gedurende een dag prijsbewuste keuzes te maken.
Vaste lasten overzicht
Het is aangeraden om je vaste lasten overzichtelijk te maken. Hierdoor weet je namelijk hoeveel je structureel per maand uitgeeft en welk bedrag je hiermee overhoudt. Je kunt dit op verschillende manieren doen.
Excel
Door middel van Excel of Google Spreadsheets is tegenwoordig de makkelijkste manier om je lasten bij te houden. Hiermee kun je alle uitgaven in een kolom zetten en vervolgens het totaal laten berekenen door Excel.
App
Tegenwoordig zijn ook verschillende apps op de markt waarmee je lasten inzichtelijk kunt maken. Daarbij hebben dit soort apps vaak de mogelijkheid om bonnetjes te scannen waarna het bedrag automatisch in een overzicht wordt geplaatst.
Huishoudboekje
Wil je liever niet op een computer of smartphone je financiën bijhouden? Dan kan een traditioneel huishoudboekje ook een goede mogelijkheid zijn waarbij je op papier alle lasten kunt opschrijven en bij elkaar op kunt tellen.
Wat zijn vaste lasten conclusie
Ongeacht wat je situatie is zul je altijd elke maand variabele- en vaste lasten hebben. Het begrijpen van deze lasten is erg belangrijk om je financiële situatie in kaart te brengen. Hierdoor weet je namelijk wat je per maand uitgeeft en op welke zaken je eventueel kunt besparen.
We hopen dat je met dit artikel meer inzicht hebt gekregen over vaste lasten. Mocht je nog met vragen hebben over vaste lasten en geld besparen, voel je dan vrij om deze te stellen in de onderstaande reacties.