Investeren in ETF’s

Wanneer je geld over hebt dat je niet nodig hebt, kun je ervoor kiezen om dat geld te investeren. Hiermee kun je een geldbedrag potentieel vergroten en daarmee je vermogen verder opbouwen. In dit artikel kijken we naar investeren in ETF’s.

Er is nogal wat je moet weten voordat je ermee begint. Daarom zullen we een stap-voor-stap handleiding geven om geld te investeren in ETF’s om ervoor te zorgen dat je dit op de juiste manier doet.

Inhoud

Wat zijn ETF’s?

ETF staat voor Exchange Traded Funds. Dit zijn fondsen die op de beurs verhandeld worden en ook wel indextrackers genoemd worden. Met een ETF koop je een mandje aan beleggingen.

Gewoonlijk volgen ETF’s een bepaalde index, sector, grondstof of andere activa. Echter, kunnen ze in tegenstelling tot traditionele beleggingsfondsen op dezelfde manier worden gekocht of verkocht als gewone aandelen.

Met een ETF beleg je dus in één keer in meerdere aandelen of financiële producten. Hierbij heb je bijvoorbeeld een ETF waarmee je in één keer een belegging doet in alle aandelen op de AEX. De waarde van deze ETF zal dan de koers van de AEX volgen waarmee de naam indextracker weer terug komt.

Zeker voor beginnende beleggers is een ETF dus ideaal doordat je hiermee in één keer risico spreidt. Mocht je bijvoorbeeld een ETF kopen waarin alle aandelen van de AEX zitten, heb je hierdoor beter je risico gespreid dan wanneer je zelf een paar individuele aandelen selecteert.

Op de markt heb je verschillende soorten ETF’s met elk een andere strategie:

 • Gediversifieerde passieve ETF’s: Zoals in het bovenstaande voorbeeld weergeven zijn dit ETF’s die een selectie aan aandelen hebben en daarmee de koers van een aandelenbeurs volgen. Dit kan natuurlijk zowel van een Nederlandse beurs zijn zoals de AEX als een buitenlandse beurs zoals de S&P 500 of Dow Jones.

 • Actief beheerde ETF’s: Bij dit soort ETF’s kan de beheerder zelf de selectie aan beleggingen die zich bevindt in de ETF aanpassen naar eigen oordeel. Dit soort ETF’s kunnen soms beter presteren door het actieve management, maar komen ook vaak met hogere kosten en een hoger risico.

 • Niche ETF’s: Naast een ETF die bijvoorbeeld de index van een beurs volgt heb je ook ETF’s die zich richten op een bepaalde niche. Dit kan bijvoorbeeld een bepaalde sector zijn zoals bedrijven die zich bezighouden met hernieuwbare energie. Echter, kan het ook een grondstof zijn zoals goud.

 • Vastrentende ETF’s: Dit zijn ETF’s die zich meestal richten op obligaties in plaats van aandelen. Dit soort heeft vaak een laag verloop en biedt daarbij als resultaat ook meestal een stabiel rendement.
Wat zijn ETFs

Hoe verdien je geld met ETF’s?

Nu je een weet wat ETF’s zijn in de basis, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe je nu uiteindelijk geld verdient met een ETF. Je kunt met een ETF op twee manieren geld verdienen. Dit is door middel van koerswinst en dividend.

Daarmee is handelen in ETF’s ongeveer hetzelfde als  geld verdienen met investeren in aandelen, omdat ze vrijwel op dezelfde manier werken. Uiteindelijk is wat je verdient met ETF’s ook afhankelijk van de hoeveelheid geld die je hebt geïnvesteerd.

Wanneer je gaat beleggen in ETF’s is het handig om te weten dat verschillende markten na verloop van tijd traditioneel stijgen. Daarom zijn je kansen om geld te verdienen met ETF’s groter als je een buy-and-hold strategie handhaaft. Dit is wanneer je niet actief handelt en de ETF’s jarenlang aanhoudt. 

Koerswinst

De meeste investeerders in ETF’s zijn uit op koerswinst. Hierbij doen zij een investering in een ETF met een verwachting dat de waarde van de ETF na verloop van tijd zal gaan stijgen. Hiermee kunnen ze dan de ETF op een later tijdstip verkopen voor een hogere prijs dan de prijs waarvoor ze de ETF hebben gekocht.

Een voorbeeld is wanneer je een ETF die de index van de AEX volgt koopt voor € 100 en een jaar later weer verkoopt voor € 120. In dat geval heb je € 20 aan winst gerealiseerd doordat de AEX is gestegen en daarmee ook de waarde van je ETF. 

Zoals eerder gezegd is het voordeel van een ETF dat je niet afhankelijk bent van een enkele losse asset, maar in één keer dus een mandje aan beleggingen koopt. Hierdoor is je risico beter gespreid waardoor je zeker als onervaren investeerder een betere kans op succes hebt.

Dividend

Net zoals bij aandelen zijn er ook ETF’s die dividend uitkeren. Dividend kun je ontvangen wanneer een bedrijf winst uitkeert aan de aandeelhouders. Hierbij ontvang je bijvoorbeeld bij een ETF waarin aandelen van bedrijven zitten die dividend uitkeren ook een gedeelte van het dividend.

Vaak heb je specifieke ETF’s die gericht zijn op bedrijven die regelmatig dividend uitkeren. Dit soort ETF’s kiezen bedrijven die in het verleden regelmatig dividend hebben uitgekeerd. Daarmee kun je naast koerswinst ook dividend verdienen bij deze ETF’s.

Investeren in ETF’s stappen

Wanneer je besluit dat je graag wilt investeren in ETF’s kun je de volgende 5 stappen volgen. 

1. Open een handelsaccount

Wanneer je wilt gaan investeren in ETF’s heb je een handelsaccount nodig. Hierbij zijn ETF’s beschikbaar op de meeste online beleggingsplatformen. Sommige van deze platformen bieden commissievrije ETF’s aan wat betekent dat je geen kosten hoeft te betalen voor het kopen en verkopen van ETF’s.

Dit betekent echter niet dat een ETF komt zonder enige kosten. Vaak betaal je circa 0,03% per jaar aan TER. Dit is de Total Expense Ratio waaronder kosten zoals het salaris van fondsmanagers, marketinguitgaven en kosten van accountants en juristen vallen. Bij ETF’s die actief beheerd worden kunnen deze kosten hoger liggen.

Hou bij het openen van een handelsaccount bij een beleggingsplatform ook rekening met zaken zoals gebruikersgemak, aanbod en service. Sommige brokers zijn duurder, maar bieden ook een uitgebreide klantenservice aan terwijl andere een stuk goedkoper zijn, maar weer minder service aanbieden.

2. Kies je investeringsbudget

De volgende stap is om te bepalen hoeveel je wilt gaan investeren in ETF’s. Allereerst is het belangrijk dat je alleen geld investeert dat je kunt missen. Beleggen brengt namelijk risico’s met zich mee en in het slechtste geval kun jij je inleg verliezen.

Bekijk hierbij ook of je het geld voor langere tijd kunt missen. Zoals eerder gezegd is bij het kopen van ETF’s met een buy-and-hold strategie aangeraden waarbij je de ETF’s voor lange termijn aanhoudt. Daarom is een beleggingshorizon van minimaal vijf jaar geen slecht idee.

Een goede vuistregel is om indien mogelijk tien tot twintig procent van je maandelijks inkomen weg te zetten voor investeringen. Hiermee kun je namelijk je portefeuille steeds verder opbouwen en daarmee het vermogen laten groeien voor de toekomst.

Naast dat je ETF’s kunt kopen kun je dit ook combineren met investeren in aandelen of andere soorten investeringen. Hiermee kun je verdere spreiding aanbrengen in je beleggingsportefeuille voor een betere risicoverdeling.

Investeren in etfs stappen

3. Bepaal een strategie

De volgende stap is om je investeringsstratgie te bepalen. Hoewel een ETF altijd een mandje aan beleggingen zal zijn, heb je veel variatie en keuze op de markt. Denk daarom dus goed na over wat je wilt.

Het is handig om daarbij de volgende vragen te stellen:

 • Hoe lang wil je de ETF’s aanhouden?

 • Wil je investeren in ETF’s voor potentiële koerswinst of ook dividend?

 • Zijn er bepaalde sectoren of grondstoffen waarin je wilt investeren?

 • Wil je een passieve ETF’s die een index volgt of een actieve ETF’s waarin wijzigingen worden aangebracht?

In combinatie met lange termijn beleggen is een dollar-cost averaging strategie daarbij ook een aanrader. Hierbij koop je niet in een enkele keer een groot bedrag aan ETF’s, maar koop je steeds met een klein bedrag een paar ETF’s. 

Met een dollar-cost avering strategie kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om elke week € 50 aan ETF’s te kopen. Hierdoor wordt je rendement over een langere periode uitgevlakt wat er weer voor zorgt dat je minder risico loopt.

4. Zoek een ETF uit

Je hebt tegenwoordig keuze uit duizenden verschillende ETF’s. Bekijk als eerst welke ETF’s allemaal beschikbaar zijn bij jouw broker. Dit kun je doen door naar je handelsaccount te gaan en de keuzes inzichtelijk te maken.

Wanneer je zoekt naar de juiste ETF voor jouw strategie, kun je naar de volgende aspecten van een ETF kijken:

 • Commissies: Dit zijn de kosten die je betaalt voor het kopen of verkopen van een ETF. Hoewel je voor veel ETF’s geen commissies hoeft te betalen is dit niet altijd het geval.

 • TER: Zoals eerder gezegd is dit de Total Expense Ratio waaronder kosten zoals het salaris van fondsmanagers, marketinguitgaven en kosten van accountants en juristen vallen. Hierbij betaal je een jaarlijks percentage voor deze diensten. Bekijk of het percentage dat je betaald aan TER marktconform is.

 • Participaties: Het is uiteraard erg belangrijk om te kijken wat de onderliggende beleggingen van een ETF zijn. Dit zijn vaak de individuele aandelen ofwel bedrijven waarin de ETF belegt.

 • Volume: Je kunt kijken hoeveel ETF’s er over een bepaalde periode zijn verhandeld. Hiermee zie je snel hoe populair een bepaalde ETF is onder andere investeerders.

 • Handelsprijzen: Elke ETF heeft een eigen handelsprijs. Door naar de handelsprijzen van ETF’s te kijken kun je berekenen hoeveel ETF’s je kunt kopen.

 • Resultaten: Ondanks dat behaalde resultaten uit het verleden niets zeggen over toekomstige rendementen is het toch nuttig om de prestaties van een ETF te vergelijken. Bekijk daarbij ook de langetermijnprestaties van de afgelopen vijf jaar die een ETF heeft behaald.

5. Beheer je portefeuille

Mocht je jouw eerste ETF’s hebben gekocht kun je deze gaan laten renderen. Daarbij kunnen deze ETF’s de basis vormen van een goed gediversifieerde portefeuille en dienen als eerste stap in een langdurige belegging in de markten. 

Het is niet nodig om elke dag te controleren hoe deze ETF’s of andere beleggingen presteren, echter kun je wel van tijd tot tijd analyseren of je nog steeds de juiste strategie en ETF’s hebt. Uiteindelijk nemen hierdoor investeringen in ETF’s weinig tijd in beslag.

Investeren in ETF’s hulpmiddelen

Tot slot hebben we een aantal handige hulpmiddelen die je kunt gebruiken om meer te leren over investeren in ETF’s op een rij gezet.

Gratis webinars en e-books

Wil je graag meer leren over handelen in ETF’s en de beurs kun je een van de volgende gratis webinars volgen.

Handige websites

Websites waar je informatie kunt vinden over investeren in ETF’s.

 • iex.nl – handige website met relevante informatie over aandelen en andere beleggingsproducten.
 • rtlz.nl – nieuws over de markten
 • beleggen.nl – tweede website met nieuws over de markt

Investeren in ETF’s conclusie

Het investeren in ETF’s is dus een goede manier om geld te investeren met het doel om je vermogen te laten groeien. Hierbij kun je met een ETF goed risico spreiden en heb je hier uiteindelijk weinig werk aan. 

In dit artikel hebben we dan ook een stap-voor-stap handleiding gegeven hoe je kunt beginnen met ETF’s. Natuurlijk is dit slechts een korte introductie en moedigen we je zeker aan om verder zelf onderzoek te doen.

We hopen dat je hiermee in ieder geval een goed beeld hebt gekregen en hiermee de eerste stappen kunt zetten. Mocht je verder nog vragen of opmerkingen hebben laat het dan weten in de reacties onderaan dit artikel.

Plaats een reactie