Investeren in Cryptocurrency

Wanneer je geld over hebt dat je niet nodig hebt, kun je ervoor kiezen om dat geld te investeren. Hiermee kun een geldbedrag potentieel vergroten en daarmee je vermogen verder opbouwen. In dit artikel kijken we naar investeren in cryptocurrency.

Er is nogal wat je moet weten voordat je ermee begint. Daarom zullen we een stap-voor-stap handleiding geven om geld te investeren in de cryptomarkt om ervoor te zorgen dat je dit op de juiste manier doet.

Inhoud

Wat zijn cryptocurrency?

Cryptocurrency is een digitale activa die die met behulp van cryptografische technieken zijn gecreëerd en waarmee mensen ze veilig kunnen kopen, verkopen of verhandelen. In tegenstelling tot traditionele valuta is bij crypto geen monetaire autoriteit betrokken zoals een centrale bank.

Een cryptocurrency wordt hierbij ondersteund door een technologie die bekend staat als blockchain. Dit is een fraudebestendige registratie van transacties en bijhoudt wie wat bezit. Het gebruik van de blockchain technologie zorgt ervoor dat cryptocurrencies veilig verhandeld kunnen worden. 

De meest bekende cryptocurrency is de Bitcoin, naast de Bitcoin zijn er echter ook duizenden andere cryptomunten. Hierbij zul je van sommige zoals Ethereum en Cardano mogelijk wel eens gehoord hebben.

Elke cryptomunt heeft vaak een eigen doel of functionaliteit. Hierbij heb je crypto die simpelweg als ruileenheid worden gebruikt maar ook cryptocurrency die bedoeld zijn als eenheden waarmee deelgenomen kan worden aan specifieke softwareprogramma’s zoals spelletjes en financiële producten.

Voordat je begint aan cryptocurrency is het wel belangrijk om te weten dat investeren in cryptocurrency als zeer risicovol wordt gezien. De markt is nog zeer jong en daarbij is sprake van veel volatiliteit. Hou hier dus rekening mee.

Wat zijn cryptocurrency

Hoe verdien je geld met cryptocurrency?

De meeste mensen die investeren in cryptocurrency verdienen geld op twee manieren. Dit is door middel van koerswinst en staking. 

Cryptocurrency staat bekend om zijn volatiliteit. Hierbij kunnen prijzen van cryptomunten erg snel dalen en stijgen in een korte periode. Het komt daarbij zelfs wel eens voor dat een cryptomunt meer dan 50% in waarde stijgt of daalt in een tijdspanne van 24 uur.

Dit is meteen ook de risicofactor die komt kijken wanneer je gaat handelen in cryptocurrency. Aandelen zijn bijvoorbeeld een stuk minder volatiel waarbij de prijzen vaak maximaal drie tot vier procent per dag wijzigen en er vaak ook dagen zijn waarbij de prijs nauwelijks wijzigt. 

Daarmee zijn timing en het vinden van de juiste cryptomunten van groot belang wanneer je gaat investeren in cryptocurrency. Daarbij raden we ook aan om je eerst voldoende in te lezen in de cryptomarkt.

Koerswinst

De eerste manier om geld te verdienen met investeren in cryptocurrency is door middel van koerswinst. Dit is wanneer je een cryptomunt voor een hogere prijs verkoopt dan de prijs waarvoor je de cryptomunt oorspronkelijk hebt gekocht.

Stel je koopt 0,01 Bitcoin voor € 200. Nadat je Bitcoin vervolgens enkele jaren aanhoudt en de koers vervolgens is gestegen verkoop je de 0,01 Bitcoin voor € 300 heb je in totaal € 100 verdient door middel van koerswinst.

Waar je bij aandelen altijd hele aandelen koopt kun je bij cryptocurrency ook een gedeelte van een cryptomunt kopen zoals in het bovenstaande voorbeeld. Daardoor kun je ook bijvoorbeeld € 5 aan Bitcoin kopen terwijl een hele Bitcoin € 30.000 waard is.

Staking

De tweede manier waarop je geld kunt verdienen is met crypto staking. Bij het staken van cryptocurrency hou je cryptomunten voor een bepaalde tijd aan. Voor het vasthouden van de crypto krijg je vervolgens een vergoeding.

Deze vergoeding bestaat vaak uit nieuwe cryptomunten uit het netwerk. Je kunt het staken van crypto zien als een soort spaarrente op een bankrekening. De vergoeding ligt bij crypto staken ook uiteindelijk af van de hoeveelheid cryptomunten die je bezit.

Niet alle cryptocurrency bieden de mogelijkheid tot staking. Daarnaast verschilt het ook per cryptomunt hoeveel je ontvangt. Hierbij heb je cryptomunten die slechts 1% per jaar extra opbrengen, maar ook cryptomunten waarbij de vergoeding oploopt tot 10% op jaarbasis.

Hou er wel rekening mee dat als een cryptomunt 10% opbrengt door middel van staking, maar de koers in een jaar met 20% daalt, je uiteraard alsnog geld verliest. Het staken van crypto geeft dus geen garanties op ook een daadwerkelijke winst.

staking crypto

Investeren in cryptocurrency stappen

Wanneer je besluit dat je graag wilt investeren in cryptocurrency kun je de volgende 6 stappen volgen. 

1. Strategie bepalen

Je kunt investeren in cryptocurrency op verschillende manieren benaderen. Bepaal de methode die het beste bij jou past.

Lange termijn handelen

Wanneer je nieuw bent met cryptocurrency kun je waarschijnlijk het beste gaan handelen voor de lange termijn. Hierbij koop je cryptomunten aan die je vervolgens maanden of jaren aanhoudt. Dit zorgt ervoor dat je slechts eenmalig de aankoop hoeft te doen en er vervolgens niet meer naar om hoeft te kijken totdat je weer gaat verkopen.

Voor beginners is de Dollar Cost Averaging (DCA) een aanrader. Dit is een strategie waarbij je gedurende periode op verschillende momenten instapt in een cryptomunt. In plaats dat je in één keer een grote aankoop doet, doe je dus steeds een kleine aankoop.

Een voorbeeld van deze strategie is wanneer je gedurende een tijdsperiode van een jaar, elke week € 5 aan Bitcoin koopt. Door steeds weer een stukje te kopen beperk je het risico van de prijsvolatiliteit, doordat je uiteindelijk een gemiddelde aankoopprijs krijgt.

Korte termijn handelen

Naast lange termijn handelen kun je ook investeren met een korte tijdspanne. Hierbij koop je cryptocurrency aan die je vaak weer verkoopt na enkele uren of dagen. Hoewel dit interessant klinkt om zo te profiteren van snelle prijsstijgingen is deze methode erg lastig.

Wanneer je op korte termijn handelt moet je beschikken over uitgebreide kennis van de markt om je aan- en verkopen zo goed mogelijk te timen. Daarmee verliezen veel beginners die korte trades maken daardoor ook snel geld met deze methode.

Mocht je toch graag met korte trades willen gaan handelen kun je het best eerst een cursus of training volgen. Hiermee bouw je eerst kennis op voordat je begint met handelen. 

2. Open een handelsaccount

Natuurlijk kun je niet investeren in cryptocurrency zonder dat je een handelsaccount hebt. Met een handelsaccount kun je traditionele valuta inruilen voor digitale valuta en dus handelen in cryptocurrency.

Bij verschillende exchanges kun je vaak binnen enkele minuten een account openen en nadat je legitimatie geverifieerd is beginnen met handelen. Wij raden hiervoor de Nederlandse exchange Bitvavo aan.

Op Bitvavo kun je handelen in ruim 175 cryptomunten voor zeer voordelige tarieven. Hierbij betaal je maximaal 0,25% handelskosten per trade, waar dit bij andere exchanges vaak hoger ligt. Daarnaast heeft Bitvavo een gebruiksvriendelijke interface wat erg handig is als beginner.

Bij Bitvavo kun je vanaf € 5 beginnen met handelen, waardoor je eerst een klein bedrag kunt proberen. Daarnaast heeft het platform een eigen Android en IOS app waarmee je ook buitenshuis je portefeuille kunt monitoren. Via de onderstaande knop maak je gebruik van de welkomstaanbieding en betaal je over de eerste € 1000 geen handelskosten. 

3. Bepaal het investeringsbudget

Nadat je een handelsaccount hebt aangemaakt moet je natuurlijk bepalen hoeveel je wilt gaan investeren in cryptocurrency. Het is belangrijk dat je alleen geld investeert dat je kunt missen. Cryptocurrency blijft natuurlijk een risicovolle markt, hou daar dus rekening mee.

We raden ook aan om slechts een klein gedeelte van je totale beleggingsportefeuille toe te wijden aan cryptocurrency. Hierdoor ben je niet afhankelijk van de risicovolle cryptomarkt en heb je ook beleggingen in andere markten zoals aandelen.

Verder ligt het bedrag dat je wilt investeren volledig in eigen handen. Zoals eerder gezegd kun je makkelijk met kleine bedragen beginnen. Hierbij kun je voor slechts € 5 al je eerste crypto kopen om eens te proberen hoe dat gaat.

4. Kies cryptocurrency

Natuurlijk is de moeilijkste stap om de juiste cryptomunten te kiezen op het juiste moment. Naast de Bitcoin heb je namelijk duizenden verschillende cryptomunten waarin je kunt investeren.

Belangrijk is dat je altijd goed onderzoek verricht naar de cryptomunt waarin je gaat investeren. Bekijk onder andere wat de functionaliteit van de cryptomunt is, hoe lang de cryptomunt bestaat en wat de marktkapitalisatie is.

Probeer altijd kleine onbekende cryptomunten te vermijden aangezien marktmanipulatie regelmatig voorkomt bij dit soort munten. Daarmee kun je het beste in enkel de grootste cryptomunten gaan handelen wanneer je net begint.

Bijna elke cryptomunt heeft een eigen whitepaper. Dit een document waarin je exact kunt vinden wat de cryptomunt doet en wat de plannen in de toekomst zijn. Door de whitepaper te lezen leer je gelijk veel over cryptocurrency en doe je een stukje onderzoek.

Mocht je het moeilijk vinden om de juiste cryptomunten te vinden kun je kiezen voor een professionele partij die advies hierin geeft. Voorbeelden hiervan zijn de Crypto Portfolio waarin je kansrijke cryptocurrency kunt vinden en WhatsNext Premium waarbij je meldingen ontvangen bij kansrijke situaties. 

5. Beheer je portefeuille

Investeren in crypto heeft laten zien in het verleden dat het een interessante investering kan zijn. De markt kent grote ups en downs wat kansen biedt, maar ook risico’s met zich mee brengt. Daarom is het belangrijk om je crypto-portefeuille goed te beheren.

Hou de actuele koersen en nieuwsberichten van cryptomunten waarin je geïnvesteerd hebt regelmatig in de gaten. Maak waar nodig aanpassingen en mocht je in een opwaartse markt zitten profiteer hier dan van door tijdig je cryptocurrency te verkopen.

investeren in cryptocurrency stappen

Investeren in cryptocurrency hulpmiddelen

Tot slot hebben we een aantal handige hulpmiddelen die je kunt gebruiken om meer te leren over investeren in cryptocurrency op een rij gezet.

Gratis webinars en e-books

Wil je graag meer leren over het handelen in cryptocurrency, kun je een van de volgende gratis webinars volgen.

Handige websites

Websites waar je informatie kunt vinden over investeren in cryptocurrency.

  • cryptosuccesgids.nl – informatie over handelen in cryptocurrency met een kennisbank
  • coinmarketcap.com – actuele koersen en marktinformatie van cryptomunten
  • newsbit.nl – actueel nieuws over de cryptomarkt

Investeren in cryptocurrency conclusie

In dit artikel hebben we uitgelegd met een stap-voor-stap handleiding hoe investeren in cryptocurrency werkt. We hopen dat je hiermee een beter beeld hebt gekregen van de markt en de mogelijkheden. 

Zoals al zo vaak gezegd in dit artikel is het belangrijk dat je bewust bent van de risico’s en enkel geld investeert dat je kunt missen. Wel brengt de volatiliteit van crypto daarmee ook mooie kansen waarvan je kunt profiteren. Mocht je verder nog vragen of opmerkingen hebben laat het dan weten in de reacties onderaan dit artikel.