Investeren in Aandelen

Wanneer je geld over hebt dat je niet nodig hebt, kun je ervoor kiezen om dat geld te investeren. Hiermee kun je een geldbedrag potentieel vergroten en daarmee je vermogen verder opbouwen. In dit artikel kijken we naar investeren in aandelen.

Er is nogal wat je moet weten voordat je ermee begint. Daarom zullen we een stap-voor-stap handleiding geven om geld te investeren in de aandelenmarkt en ervoor te zorgen dat je dit op de juiste manier doet.

Inhoud

Wat zijn aandelen?

Investeren in aandelen is het kopen van een eigendomsbelang in een bedrijf. Hierbij zijn aandelen waardepapieren die het eigendom van een fractie van een bedrijf vertegenwoordigen. Dit geeft de eigenaar van het aandeel recht op een deel van de activa en de winst van de onderneming, gelijk aan het aantal aandelen in bezit.

Wanneer je in aandelen investeert hoop je dat een bedrijf over de loop van de tijd goed presteert. Als dat gebeurt kunnen je aandelen meer waard worden. Daartegenover kunnen aandelen die je koopt ook minder waard worden wanneer het slecht gaat met een bedrijf.

Aandelen worden voornamelijk op beurzen gekocht en verkocht. Daarbij hebben veel individuele beleggers aandelen in hun portefeuille. De transacties op de beurs moeten voldoen aan overheidsvoorschriften die bedoeld zijn om beleggers te beschermen tegen frauduleuze praktijken.

Beleggen op de aandelenmarkt is een spel van lange adem. Elke markt heeft ups en downs waarbij beleggen altijd risico’s met zich mee brengt. Daarom is het belangrijk dat je alleen geld investeert in aandelen dat je kunt missen. 

Enkele voorbeelden van bedrijven waar je in kunt investeren en aandelen kunt kopen zijn Royal Dutch Shell, ING Group, Apple, Microsoft Corp, Heineken en Ayden.

wat zijn aandelen

Hoe verdien je geld met aandelen?

Wanneer je gaat investeren in aandelen kun je geld verdienen door middels van koerswinst en dividend. Buiten deze twee manieren is de belangrijkste sleutel om geld te verdienen op de aandelenmarkt de duur van je investering. 

Het gemiddelde rendement op de aandelenmarkt ligt op tien procent per jaar waarmee je meer geld verdient dan obligaties of geld laten staan op een bankrekening. Echter, slagen veel beleggers er niet in om dit rendement te behalen. Ze kopen en verkopen vaak op de slechtste momenten waardoor ze mooie rendementen mislopen.

Daarom zorgt het zo lang mogelijk behouden van aandelen ervoor dat je meer kans hebt dat de investeringen gaan stijgen. De beste bedrijven verhogen hun winsten na verloop van tijd en deze winsten resulteren vaak weer in een hogere aandelenkoers. Dit resulteert weer in meer rendement voor beleggers die het aandeel langer bezitten.

Daarnaast in je ook vaker dividenden wanneer je voor een lange termijn aandelen aanhoudt. Stel je houdt enkel aandelen aan voor enkele dagen, weken of maanden zul je nauwelijks dividend ontvangen ten opzichte van een belegger die op lange termijn handelt.

Koerswinst

De eerste manier om geld te verdienen met investeren in aandelen is door middel van koerswinst. Dit is wanneer je een aandeel voor een hogere prijs verkoopt dan de prijs waarvoor je het aandeel hebt gekocht.

Stel je koopt 100 aandelen van ING Group voor € 9 per stuk. Na het aanhouden van de aandelen voor een lange periode is de koers gestegen naar € 12 per stuk en je besluit het aandeel te verkopen. In dat geval verdien je dan € 3 per aandeel en € 300 in totaal door middel van koerswinst.

Voor het behalen van koerswinst met aandelen is zoals net vermeldt tijd je beste vriend. Dit wordt ook wel de buy-and-hold strategie genoemd waarbij je aandelen voor een lange tijd vasthoudt in plaats van ze regelmatig te kopen en te verkopen. 

Het is bewezen dan particuliere beleggers die aandelen voor een lange tijd vasthouden meer verdienen dan particuliere beleggers die actief handelen. Daarnaast kost de buy-and-hold strategie bijna geen tijd doordat je enkel de aandelen eenmalig hoeft te kopen.

Dividend

De tweede manier om geld te verdienen met investeren in aandelen is door middel van dividend. Hierbij is dividend de manier waarop bedrijven hun winst uitkeren aan aandeelhouders. 

Indien een bedrijf dividend uitkeert geeft elk aandeel dat je bezit van een bedrijf recht op een dividenduitkering. Dividend wordt meestal uitgekeerd in de vorm van geld of extra aandelen. Hierdoor kun je naast koerswinst een extra bedrag verdienen tijdens de looptijd dat je een aandeel bezit.

Het is wel zo dat niet elk bedrijf dividend uitkeert aangezien geen enkele wet verplicht om dividend uit te keren aan aandeelhouders. Hierdoor heb je ook bedrijven die ervoor kiezen om hun winst te herinvesteren in het bedrijf zelf in plaats een uitkering aan aandeelhouders.

Enkele bedrijven die dividend uitkeren op het moment van schrijven zijn ABN Amro, Unibail-Rodamco-Westfield Aegon, Randstad en Royal Dutch Shell. Dit kan echter wel jaar tot jaar verschillen.

investeren in aandelen dividend

Investeren in aandelen stappen

Wanneer je besluit dat je graag wilt investeren in aandelen kun je de volgende 5 stappen volgen. 

1. Kies op welke manier je wilt investeren in aandelen

Je kunt investeren in aandelen op verschillende manieren benaderen. Bepaal daarom eerst op welke manier je investeren in aandelen wilt benaderen. Kies een van de opties hieronder die het beste bij jou past.

Zelf individuele aandelen kiezen

De eerste optie is om zelf individuele aandelen te selecteren en vervolgens te kopen. Hiervoor moet je wel de tijd hebben en de wens om individuele aandelen grondig te onderzoeken en analyseren.

Met deze optie kun je zelf investeren in de bedrijven waarvan je verwacht dat ze op termijn meer waard worden. Het is zeker mogelijk voor een slimme en geduldige belegger om de markt te verslaan op termijn. Aan de andere kant is het ook een lastigere optie, zeker voor beginnende beleggers.

Indextracker kopen

Als je zelf geen individuele aandelen wilt selecteren is een indextracker ofwel een ETF een goede optie. Met een ETF koop je in één keer een mandje aandelen van een beurs zoals de AEX. Hiermee volgt de ETF de index van de beurs waardoor je geld gelijk gespreid is.

Een ETF zullen vrijwel gegarandeerd de langetermijnprestaties van hun onderliggende indexen evenaren. Hiermee is zeker voor beginnende beleggers het kopen van ETF’s een mooie manier om geld te verdienen op de beurs. Op onze pagina investeren in ETF’s leer je meer over dit onderwerp.

Vermogensbeheerder inschakelen

De laatste optie waarvoor je kunt kiezen is het inschakelen van een vermogensbeheerder. Hierbij investeert een vermogensbeheerder jouw geld op de beurs naar aanleiding van je leeftijd, risicotolerantie en beleggingsdoelen.

Hiermee selecteert een vermogensbeheerder aandelen en kan die ook na verloop van tijd automatisch wijzigingen aanbrengen. Een voorbeeld van een vermogensbeheerder waar je geld kunt laten beleggen is Robeco.

2. Open een handelsaccount

Al deze informatie over investeren in aandelen heeft niet veel zin als je niet over een manier beschikt om ook daadwerkelijk aandelen te kopen. Om dit te doen kun je een handelsaccount openen waarmee je aandelen kunt verhandelen.

Bij verschillende brokers kun je vaak binnen enkele minuten een rekening openen en snel beginnen op de beurs. Hierdoor is het openen van een handelsaccount vrij eenvoudig en kun je dit volledig vanuit huis doen.

Wel is het belangrijk dat je brokers onderling vergelijkt aangezien ze vaak verschillen hebben qua kosten en functionaliteiten. Sommige brokers hebben bijvoorbeeld goedkope handelskosten terwijl andere brokers weer veel functionaliteiten hebben met bijvoorbeeld educatieve tools, uitgebreidt aanbod met verschillende beurzen en marktonderzoeken.

Daarnaast wil je ook voor een broker kiezen die gebruiksvriendelijk is. Brokers kunnen onderling nogal verschillen waarbij sommige veel onhandiger zijn dan andere. Hou dus rekening met deze aspecten bij het openen van een handelsaccount.

3. Bepaal het investeringsbudget

Zoals eerder gezegd moet je alleen geld investeren in aandelen dat je kunt missen. Hoewel de aandelenmarkt meestal op de lange termijn stijgt, is het op de korte termijn vaak onzeker. Hierbij kelderde de aandelenmarkt bijvoorbeeld tijdens Covid in maart 2020 met twintig procent. Wel herstelde de aandelenmarkt zich vervolgens erg goed in de opvolgende jaren.

Daarom is een goede vuistregel om alleen geld te investeren dat je de komende vijf jaren niet nodig zult hebben. Verder ligt het bedrag dat je wilt investeren volledig in eigen handen. Hierbij kun je zowel met een klein bedrag als een groot bedrag beginnen.

De hoeveelheid geld die je nodig hebt om een individueel aandeel te kopen hangt af van de prijs van een aandeel. Hierbij zijn er zowel bedrijven op de beurs waar je aandelen kunt kopen van slechts een paar euro tot aandelen die verhandeld worden voor duizenden euro’s.

Mocht je een klein budget hebben raden we aan om te kiezen voor een ETF aangezien je hiermee diversificatie kunt aanbrengen en in één keer een mandje met verschillende aandelen hebt.

investeren in aandelen stappen

4. Kies aandelen

Wanneer je zelf individuele aandelen wilt kiezen om in te investeren zul je nu de aandelen gaan kiezen waarin je gaat investeren. Natuurlijk kunnen we in dit artikel niet ingaan op alle aspecten die je moet overwegen bij het selecteren van aandelen, maar hou in ieder geval rekening met de volgende zaken.

  • Investeert alleen in bedrijven waarvan je begrijpt wat ze doen;

  • Leer de basis methoden en concepten voor het analyseren van aandelen;

  • Zorg voor diversificatie wat inhoudt dat je in verschillende soorten bedrijven in verschillende sectoren investeert in plaats dat je al het geld inzet op een enkel bedrijf;

  • Ontwijk aandelen met een hoge volatiliteit als beginnende belegger;

  • Kies als beginner vooral voor stabiele bedrijven die zich al reeds bewezen hebben.

Dit zijn enkele zaken waar je als beginnende belegger rekening moet houden. Het is dus vooral belangrijk dat je goed onderzoek doet voordat je aandelen koopt. Tegenwoordig kun je met een simpele zoekopdracht op Google snel informatie vinden over een bedrijf en een aandeel. Kijk hierbij ook naar het financieel jaarverslag van een bedrijf.

5. Beheer je portefeuille 

Investeren in aandelen heeft zich bewezen om een van de beste manieren te zijn om vermogen op lange termijn te laten groeien. Vergeet echter niet dat de aandelenmarkt zowel slechte als goede jaren kent waardoor het rendement jaarlijks varieert.

Voor langetermijnbeleggers is de aandelenmarkt een goede investering, ongeacht wat er van dag tot dag of van jaar tot jaar gebeurt. Het beste wat je kunt doen is om je niet zorgen te maken over dagelijkse schommelingen.

Wel zijn er natuurlijk momenten waarop je aandelen moet beheren. Hierbij kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een paar keer per jaar te kijken of je portefeuille nog steeds in lijn is met je gestelde beleggingsdoelstellingen. Mocht blijken dat het niet zo is kun je uiteraard altijd aanpassingen maken en andere aandelen kopen.

Investeren in aandelen hulpmiddelen

Tot slot hebben we een aantal handige hulpmiddelen die je kunt gebruiken om meer te leren over investeren in aandelen op een rij gezet.

Gratis webinars en e-books

Wil je graag meer leren over aandelen en de beurs kun je een van de volgende gratis webinars volgen.

Handige websites

Websites waar je informatie kunt vinden over investeren in aandelen.

  • iex.nl – handige website met relevante informatie over aandelen en andere beleggingsproducten.

  • beleggen.nl – actueel nieuws

Investeren in aandelen conclusie

Investeren in aandelen kan uitdagend lijken voor beginners, maar eigenlijk is het gewoon een kwestie van uitzoeken welke manier je wilt gaan investeren in aandelen, welk handelsaccount je wilt openen en met hoeveel geld je gaat beleggen.

In dit artikel hebben we dan ook een stap-voor-stap handleiding gegeven hoe je kunt beginnen met aandelen op de beurs. Natuurlijk is dit slechts een korte introductie en moedigen we je zeker aan om verder zelf onderzoek te doen.

We hopen dat je hiermee in ieder geval een goed beeld hebt gekregen en hiermee de eerste stappen kunt zetten. Mocht je verder nog vragen of opmerkingen hebben laat het dan weten in de reacties onderaan dit artikel.

Plaats een reactie