Incidentele uitgaven

Onverwachts kun je te maken krijgen met incidentele uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan een auto die niet meer wilt starten of een dak die begint te lekken. Zeker wanneer het aankomt op je financiële situatie kan dit een vervelende verrassing zijn. 

Voor je financiën is het daarom belangrijk dat je rekening houdt met incidentele uitgaven. In dit artikel ontdek je wat incidentele uitgaven precies zijn, voorbeelden van incidentele uitgaven en hoe je hier rekening mee kunt houden in de toekomst zodat jij voorbereid bent op onverwachte wendingen.

Inhoud

Wat zijn verwachten uitgaven?

Voordat we uitleggen wat incidentele uitgaven zijn, zullen we eerst de uitgaven die je kunt verwachten toelichten, ook wel vaste lasten genoemd. Dit zijn uitgaven die je kunt voorspellen ongeacht hoe vaak ze voorkomen. 

Voorbeelden van uitgaven die je kunt verwachten zijn boodschappen, telefonie, energie, verzekeringen en abonnementen. Deze uitgaven komen wekelijks of maandelijks terug waardoor je ze gemakkelijk kunt opnemen in je budgettering.

Ook met andere uitgaven die jaarlijks of halfjaarlijks voorkomen zoals belastingen kun je rekening houden. Als je weet dat je jaarlijks € 1200,- betaald aan onroerendezaakbelasting kun je hiervoor elke maand € 100 wegzetten.

Deze uitgaven zijn dus niet incidenteel doordat ze regelmatig en voorspelbaar zijn. Je moet echter wel rekening houden in het budget met dit soort uitgaven zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wat zijn incidentele uitgaven?

Een incidentele uitgaven is een uitgave die als een totale verrassing komt. Je zag het niet aankomen en kon niet voorspellen dat het zou gebeuren.

Het lastige is dat incidentele uitgaven vaak in grote bedragen komen. Stel je auto gaat bijvoorbeeld kapot en is niet meer te repareren of het dak van je woning lekt waardoor je een grote reparatie moet uitvoeren. Dit zijn enkele voorbeelden van hoge kostenposten die onverwachts aankomen.

Incidentele uitgaven voorbeelden

Om concreet inzicht te geven in situaties waarin je te maken kunt krijgen met incidentele uitgaven hebben we de volgende 7 voorbeelden opgesteld zodat je een beter beeld krijgt van onverwachte uitgaven.

1. Zorgkosten 

In Nederland hebben we allemaal een verplichte zorgverzekering waardoor je nooit met torenhoge ziekenhuisrekeningen komt te zitten. Daarbij komt ook dat verschillende diensten zoals de huisarts gratis zijn en je daarvoor geen eigen risico hoeft te betalen.

Wat wel geld kost is wanneer je onverwachts ziek wordt en zorg nodig hebt. In dat geval zul je het eigen risico moeten betalen van je zorgverzekering. Dit kost onverwachts een paar honderd euro die je anders niet kwijt was.

Kosten: De kosten hangen af van de zorgverzekering die je hebt afgesloten. Het minimale eigen risico is daarbij € 335 en het maximale eigen risico waarbij je een lagere premie betaald is € 835. Dit is een incidentele uitgave die je onverwachts kunt tegenkomen.

2. Auto reparaties

Wanneer je een auto bezit verwacht je natuurlijk elk jaar een bedrag kwijt te zijn aan regulier onderhoud en de APK. Daarbij is het vaak ook nog in te zien wanneer grotere reparaties moeten gebeuren zoals het vervangen van een distributieriem of een set nieuwe banden.

Andere posten zoals een de motor die volledig vervangen moet worden of een ongeluk zijn weer niet te voorspellen. Dit kan een grote kostenpost zijn, zeker in het geval dat de verzekering de kosten niet zou dekken.

Kosten: Uiteraard afhankelijk van de type auto en betreffende schade of reparatie die de auto nodig heeft. Door minder te rijden en vaker de fiets te pakken kun je wel de kans op incidentele uitgaven voor je auto verminderen.  

incidentele uitgaven voorbeelden

3. Woning reparaties

Net als bij een auto verwacht je natuurlijk jaarlijks kosten voor reparaties om de staat van onderhoud op peil te houden van de woning. Vaak is hierbij een goede vuistregel om jaarlijks 1% van de aankoopprijs opzij te zetten voor reparaties. 

Zorg ervoor dat je ook kleine problemen oplost om grotere problemen te voorkomen. Het is bijvoorbeeld veel beter om een kleine lekkage meteen te verhelpen dan later duizenden euro’s uit te geven doordat water de woning heeft betreden.

Mocht je een tuin hebben kan een goede verzorging ervan ook helpen om problemen aan het huis te voorkomen. Snoei bijvoorbeeld takken van bomen zodat tijdens een storm deze niet de woning kunnen beschadigen. 

Kosten: Ook hier zijn de kosten weer afhankelijk van het type reperatie dat uitgevoerd dient te worden. Kosten voor een nieuw dak of fundering kunnen bijvoorbeeld uitkomen op € 10.000. Bij oudere woningen is de kans wel een stuk groter op incidentele uitgaven dan bij een recent opgeleverde woning.

4. Kapotte apparaten

Tegenwoordig hebben we de beschikking over erg veel apparatuur. Zowel in het huishouden als voor buitenshuis. Deze apparaten hebben natuurlijk elk een eigen levensduur en kunnen er op een geef moment mee stoppen. Zeker als in een korte periode meerdere apparaten kapot gaan kunnen de kosten hiervan snel oplopen.

Enkele voorbeelden van apparaten die kunnen zorgen van hoge incidentele uitgaven zijn:

  • wasmachine;
  • droger;
  • televisie;
  • smartphone;
  • laptop;
  • afwasmachine;
  • koelkast;
  • fornuis.

Kosten: De kosten kunnen afhankelijk van het apparaat al snel oplopen tot € 1000. Dit is dan een flinke kostenpost die je erbij krijgt. Zeker aangezien je vaak het apparaat toch snel wilt vervangen.

5. Noodsituaties voor huisdieren

Wanneer je een huisdier hebt kan zich natuurlijk een spoedsituatie voordoen waardoor je het huisdier naar de dierenarts moet brengen. In dat geval wil je natuurlijk zo snel mogelijk hulp regelen en denk je niet aan de kosten. Maar nadat de situatie voorbij is kun je geconfronteerd worden met een hoge rekening. 

Gelukkig kun je veel problemen bij huisdieren al voorkomen. Denk aan bijvoorbeeld inentingen die huisdieren beschermen tegen ziekten. 

Kosten: De kosten voor een noodsituatie bij een huisdier kunnen aardig oplopen. Hierbij kunnen deze in het slechtste geval wel oplopen tot € 5.000. Om dit voorkomen kun je uiteraard ook een dierenverzekering afsluiten. 

6. Werkloosheid

Helaas bestaat er altijd een kans dat je werkloos raakt. Dit kan door verschillende omstandigheden, bijvoorbeeld als een bedrijf failliet gaat of doordat je wegens ziekte niet meer in staat bent om te werken.

In dat geval zul je een stuk minder inkomsten hebben per maand. Dit is lastig aangezien in zo een geval de kosten die je maandelijks hebt wel gewoon doorlopen en niet minder worden. Daarmee kan dit een incidentele uitgaven zijn waarbij je een aantal maanden een stuk meer geld kwijt bent.

Kosten: Wanneer je geen werk meer hebt, zul je waarschijnlijk lagere inkomsten hebben doordat je afhankelijk zult zijn van een uitkering. Dit zijn minder inkomsten totdat je weer een andere baan hebt gevonden.

7. Boetes

Ondanks je beste intenties kun je te maken krijgen met een boete. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat je door oplettendheid even te hard reed in de auto of vergeten bent om een rekening van de belastingdienst tijdig te betalen.

Boetes verwachten we nooit en komen vaak als verrassing op de deurmat. Daarmee kan dit afhankelijk van de boete soms een aardige kostenpost zijn die zorgen voor extra kosten in een maand.

Kosten: De goedkoopste boetes kosten vaak een paar tientjes, echter kunnen de duurste boetes oplopen tot honderden euro’s. Daarmee kan een boete een flinke kostenpost zijn als je net de verkeerde treft.

Hoeveel geld wegzetten voor incidentele uitgaven?

Zoals uitgelegd zijn incidentele uitgavn dus moeilijk te budgetteren voor de vele variabelen en onzekerheden die eraan hangen. Maar door enkele veranderingen aan te brengen kun je wel voorbereid zijn wanneer zich een incidentele uitgave voordoet.

Noodfonds

Om ervoor te zorgen dat een onverwachte uitgaven een tegenslag is en geen regelrechte financiële crisis, raden we aan om een noodfonds op te zetten wanneer je dit nog niet hebt. Dit kun je doen door een aparte spaarrekening aan te maken waar je geld wegzet voor incidentele uitgaven.

Wanneer je bepaalt hoeveel geld je moet wegzetten voor incidentele uitgaven, raden wij aan om rekening te houden met een noodfonds dat gelijk staat aan drie tot zes maanden van je reguliere uitgaven. 

Mocht je maandelijks dus € 1.000 aan uitgaven hebben raden we aan om een noodfonds van € 3.000 tot € 6.000 op te bouwen. Mocht je momenteel nog geen noodfonds hebben kun je ook beginnen door maandelijks € 100 weg te zetten op een aparte rekening.

Zelfs als je een noodfonds opbouwt in kleine stappen heb je na een jaar al € 1.200 weggezet voor wanneer zich een grote rekening voordoet. Deze € 1.200 zal dan al een mooi verschil maken wanneer je een onverwachte rekening ontvangt.

berekenen onverwachte uitgaven

Preventieve maatregelen

Denk ook goed na over de eerdere preventieve maatregelen die we in dit artikel hebben genoemd. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Met het nemen van preventieve maatregelen zul je voorkomen dat je komt te zitten met grote kostenposten.

Voorbeelden hiervan zijn het nemen van een huisdierenverzekering voor noodgevallen en behandelingen bij huisdieren. Ook het tijdig oplossen van kleine problemen van een woning of auto kunnen helpen om grotere problemen te voorkomen en daarmee ook hoge rekeningen. 

Incidentele uitgaven conclusie

In dit artikel hebben we uitgelegd wat incidentele uitgaven zijn. Daarbij hebben we 7 concrete voorbeelden gegeven en uitgelegd hoeveel geld je het beste kunt wegzetten voor deze potentiële onverwachte uitgaven.

Door rekening te houden met onverwachte uitgaven in de toekomst zul je beter voorbereid zijn voor wanneer zo een situatie voorkomt. Mocht je zelf nog tips, vragen of opmerkingen hebben kun je dit laten weten in de onderstaande reacties.

Plaats een reactie