Hoeveel kost een Studie?

In dit artikel geven we antwoord op de vraag ‘hoeveel kost een studie’. Je zult mogelijk willen weten hoeveel je kwijt bent per maand en jaar en met welke kostenposten je hierbij rekening moet houden als student.

Inhoud

Kosten studeren

Voordat we exact kunnen zeggen hoeveel een studie kost, zullen we eerst kijken naar alle individuele kostenposten die je als student zult maken. Hiermee krijg je namelijk beter inzicht met welke kosten je rekening dient te houden. De kosten die we noemen zijn indicaties op basis van de gemiddelde student.

Collegegeld

Wanneer je wilt gaan studeren betaal je maandelijks of jaarlijks collegegeld. Hoewel de overheid een groot deel van het collegegeld betaalt met belastinggeld, zul je als student alsnog een aanzienlijk bedrag per jaar moeten betalen.

Hierbij betaal je als student rond de € 2.100 per jaar aan collegegeld. Als je echter eerstejaars student bent zal dit bedrag gehalveerd worden, waarmee je dus maar de helft betaalt.

Dit bedrag geldt wel alleen voor hogescholen en universiteiten die door de overheid worden bekostigd. Mocht je op een private school willen studeren is de kans groot dat het jaarlijkse collegegeld rond de € 12.000 zal liggen aangezien de overheid dan geen bijdrage levert.

Boeken

Meestal niet inbegrepen in het collegegeld zijn de boeken die je nodig hebt voor de studie. Het kan hierbij erg verschillen per studie hoeveel je jaarlijks kwijt bent aan studieboeken.

Zo ben je voor een studie rechten vaak meer geld kwijt wegens de aanschaf van dure wettenbundels, terwijl je bij andere studies juist weer vrij weinig boeken nodig hebt. Gemiddeld gezien zul je rond de € 300 per jaar kwijt zijn aan studieboeken.

Wel kun je vaak besparen met de aanschaf van tweedehands boeken. Deze zijn vaak te vinden op een website als bol.com of via een studieverenining. Hiermee kun je wel tot vijftig procent besparen. 

studieboeken kosten studeren

Reiskosten

Als je een voltijdopleiding doet aan het mbo, hbo of universiteit heb je meestal recht op een studentenreisproduct. Afhankelijk is het studentenreisproduct een lening, echter als je binnen tien jaar een diploma behaalt wordt het omgezet in een gift.

Met een studentenreisproduct kun je voor maximaal vijf jaar gratis reizen doordeweeks of in het weekend. Ook krijg je 40% korting op de momenten dat je niet gratis kunt reizen. Hierdoor hebben de meeste studenten enkel € 60 per maand kosten aan reizen.

Kosten op kamers

Op kamers gaan biedt verschillende voordelen voor studenten zoals dicht bij de hogeschool of universiteit wonen en de leuke ervaring. Wel maken studenten die op kamers wonen extra kosten vergeleken met thuiswonende studenten. Bij dit overzicht houden we kosten die elke student maakt als kleding, schoenen en telefonie buiten beschouwing.

Kamerhuur

De prijzen voor kamers en wat je ervoor krijgt kan erg verschillen afhankelijk van de plaats waar je gaat studeren. Zo zal een kamer van hetzelfde formaat in Utrecht een stuk duurder zijn dan een kamer in Enschede.

Gemiddeld ben je voor een kamer rond de € 400 per maand kwijt. Hiermee is wonen op kamers dus vaak wel een dure gelegenheid. Echter, zit in de kamerhuur vaak wel de kosten voor gas, water en elektriciteit inbegrepen.

Ook zul je meestal eenmalig kosten maken voor de aanschaf van meubilair en essentiële benodigdheden. Denk hierbij aan zaken als een bed, bureau, pannen en servies. 

Boodschappen

Zodra je op kamers gaat zul je ook boodschappen zelf moeten betalen. Hierbij zul je in een keer het ontbijt, lunch, avondeten en drinken moeten bekostigen. Wel kan het veel geld schelen wanneer je met huisgenoten gezamenlijk boodschappen doet.

Gemiddeld zul je als student rond de € 180 per maand kwijt zijn aan boodschappen. Hierbij kan het ook veel verschil maken of je bij een duurdere supermarkt als een Albert Heijn boodschappen doet of juist naar een Aldi of Lidl gaat.

hoeveel kost een studie boodschappen

Sport, uitgaan en ontspanning

Natuurlijk wil je als student ook nog eens wat leuke dingen doen, zoals je aansluiten bij een sportvereniging voor studenten of genieten van het uitgaansleven. Hoewel je hierbij meestal gebruik kun maken van aantrekkelijke studententarieven zullen de kosten maandelijks alsnog oplopen.

Gemiddeld zul je als student rond de € 150 per maand kwijt zijn aan sport, uitgaan en ontspanning. Dit is echter afhankelijk van de hoeveelheid dat je op deze gebieden actief bent.

Hoeveel kost een studie?

Om antwoord te geven op de vraag ‘hoeveel kost een studie?’ zullen we de kosten die we eerder hebben genoemd op een rij zetten. Als eerst kijken we hierbij in de onderstaande tabel naar de kosten die elke student maakt.

PostKosten per maand
Collegegeld€ 175
Studieboeken€ 25
Reiskosten€ 60

De kosten voor een thuiswonende student zijn rond de € 260 per maand. Verder hebben studenten die ervoor kiezen om op kamers te gaan nog verdere kosten. In de onderstaande tabel staan de kosten die studenten op kamers maken samengevat.

PostKosten per maand
Kamerhuur€ 400
Boodschappen€ 180
Sport, uitgaan en ontspanning€ 150

Wanneer je als student op kamers gaat wonen zul je nog eens € 730 per maand aan kosten maken. Hierbij zijn de kosten die je maakt voor kleding, schoenen en telefonie nog niet in meegenomen.

Hoeveel kost een studie in totaal?

Per maand Per jaar Studie totaal
Thuiswonende student € 260 € 3.120 € 12.480
Student op kamers € 990 € 11.800 € 47.520

Zoals blijkt kost een studie voor een thuiswonende student gemiddeld € 12.480 terwijl dit voor een student op kamers circa € 47.520 is.

Hoeveel kost een studie conclusie

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag ‘hoeveel kost een studie?’. We hopen dat je hiermee een beter inzicht hebt gekregen over de kosten die je kwijt bent als student.

Zoals naar voren is gekomen in het artikel kunnen de kosten erg verschillen afhankelijk of de student thuis blijft wonen of op kamers gaat. Daarnaast kunnen de kosten voor een kamer erg verschillen afhankelijk van de plaats.

Plaats een reactie