Hoeveel kost een APK?

Mogelijk zul je een brief hebben ontvangen van het RDW dat je binnenkort een APK moet uitvoeren voor je auto. Dit is belangrijk aangezien dit een verplichting is waaraan je moet voldoen. Maar hoeveel kost een APK nu precies?

In dit artikel laten we de kosten van een APK en eventueel een onderhoudsbeurt aan je auto zien. Daarnaast leggen we uit wat een APK is, hoe vaak je een APK moet uitvoeren en hoe je hierop geld kunt besparen.

Inhoud

Wat is een APK?

APK staat voor algemene periodieke keuring. Dit is keuring waarbij de algehele technische staat van je auto gekeurd wordt. De keuring is vanuit Europa wettelijk verplicht ter bescherming van het milieu en bevordering van de verkeersveiligheid.

De keuring kost ongeveer 20 minuten en wordt uitgevoerd door een keurmeester. Deze kijkt naar verschillende zaken waaronder de remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, uitlaatgassen, gordels, verlichting en carrosserie. 

Het uitvoeren van een APK is verplicht en zul je dan ook regelmatig moeten plannen. Wanneer je de weg opgaat zonder geldige APK kan dit resulteren in een boete. Daarnaast rij je ook nog eens onverzekerd wanneer je APK is verlopen.

Hoe vaak APK?

Hoe vaak je een APK moet uitvoeren hangt van de auto af. Hierbij hoeven nieuwe auto’s pas vaak na vier jaar voor het eerst gekeurd worden en oldtimers van 50 jaar of ouder helemaal niet gekeurd worden.

Daarnaast moeten auto’s die rijden op diesel of gas tijdens hun leven vaker gekeurd worden dan benzine en elektrische auto’s. Ook zware voertuigen met een gewicht boven de 3500 kilo moeten vaker gekeurd worden.

Via de kentekencheck van RDW kun je controleren wanneer de APK van jouw auto verloopt. Zorg er altijd voor dat je tijdig een afspraak maakt. Je kunt al 2 maanden voor de vervaldatum een nieuwe APK uitvoeren. De nieuwe vervaldatum blijft dan hetzelfde, plus 1 of 2 jaar.

Hoeveel kost een APK?

De kosten van een APK kunnen variëren van € 20 tot € 70. Dit is afhankelijk van de auto en de garage. Wel is het uitvoeren van een APK voor een diesel auto over het algemeen duurder dan bij een benzine auto.

Hoewel een APK op zichzelf dus niet heel duur is, moet je rekening houden met reparaties aan je auto. Denk aan zaken die vaak voorkomen zoals het vervangen van de banden, remschijven en remblokken. 

Het zorgen dat je auto hierbij in een goede conditie verkeert is niet alleen wenselijk maar vaak ook essentieel wil je APK goedgekeurd worden. De meeste mensen voeren dan naast een APK vaak ook een kleine of grote onderhoudsbeurt uit. 

Wat kost een kleine beurt?

Bij een kleine onderhoudsbeurt wordt voornamelijk gekeken naar de belangrijkste slijtagepunten van een auto. Dit voorkomt dat je verder rijdt met defecte of versleten onderdelen wat voorkomt dat de auto meer schade oploopt.

Wanneer een kleine onderhoudsbeurt aangeraden wordt en wat er allemaal gedaan wordt verschilt per automerk. Wel is een goede maatstaf die je kunt aanhouden elke 15.000 gereden kilometers of na één jaar.

In de basis kost een kleine onderhoudsbeurt vaak gemiddeld € 100 tot € 300. Wel kunnen deze kosten natuurlijk oplopen indien onderdelen vervangen worden of wanneer de motorolie wordt vervangen.

Wat kost een grote beurt?

Waar een kleine onderhoudsbeurt enkel de belangrijkste slijtagepunten controleert, is een grote onderhoudsbeurt een complete controle van de auto. Hierbij worden eigenlijk wel alle aspecten van een auto gecontroleerd en sommige onderdelen vervangen.

Ook bij een grote onderhoudsbeurt verschilt het per automerk wanneer het aangeraden is om deze uit te voeren. Wel is een goede maatstaf die je kunt aanhouden 30.000 gereden kilometers of om de twee jaar.

De kosten van een grote onderhoudsbeurt kunnen erg variëren. Vaak liggen deze tussen de € 400 en € 700. Mochten grote onderdelen aan de auto vervangen worden kunnen de kosten snel oplopen door de uren die de garage er dan in stopt.

hoeveel kost een apk onderhoudsbeurt

Hoeveel kost een APK overzicht

De meeste mensen voeren een APK vaak samen uit met een onderhoudsbeurt. Hierdoor hoef je maar één keer per jaar naar de garage en is de auto gelijk goed nagelopen. 

We hebben de kosten inzichtelijk gemaakt in de onderstaande tabel. Hou er wel rekening mee dat deze afhankelijk van de auto en onderhoudsstaat natuurlijk verder kunnen meevallen of tegenvallen.

Minimaal (gemiddeld)Maximaal (gemiddeld)
APK€ 20€ 70
APK + klein onderhoud€ 120€ 370
APK + groot onderhoud€ 420€ 770

Besparen op een APK

Hoewel de prijs van een APK bij de meeste garages ongeveer hetzelfde is en je daarop moeilijk kunt besparen, is het wel mogelijk om voor een APK te controleren of je auto in een goede staat verkeerd. Mocht je defecten ontdekken kun je deze namelijk voortijdig laten repareren en daarmee geld besparen op de auto.

Zaken die je kunt controleren voor aanvang van de APK zijn:

  • De verlichting van de auto moet naar behoren werken. Controleer hierbij alle verlichting van je auto dus ook knipperlichten en grootlicht. Indien verlichting niet meer werkt kun je zelf de lampen vervangen;

  • Alle ramen, deuren en sloten moeten goed werken en op de juiste manieren openen en sluiten. Daarbij moeten deze zaken zowel van buiten- als binnenuit goed werken;

  • Ruitenwissers en ruitensproeiers moeten functioneren. Dit is namelijk van belang voor het zicht dat je als bestuurder hebt tijdens het rijden;

  • Alle veiligheidsgordels in de auto moeten werken;

  • De uitlaat van je auto moet gasdicht zijn. Meestal is dit wel het geval en zodra er gaten in de uitlaat zitten zul je dit al snel merken door een ander geluid en meer lawaai;

  • Zorg dat de banden op spanning zijn voordat je een keuring uitvoert. Daarnaast moeten banden nog voldoende profiel hebben. Indien dit niet het geval is kun je deze het beste bij een garage laten vervangen;

  • De remmen dienen naar behoren te werken. Hierbij moeten de remblokken en schijven dik genoeg zijn en moet de auto in een rechte lijn remmen. Indien dit niet het geval is kun je het beste remmen laten vervangen bij een garage.

Hoeveel kost een APK conclusie

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag ‘Hoeveel kost een APK?’. Hierbij hebben we uitgelegd wat een APK precies is, hoe vaak een APK voorkomt, hoe je de vervaldatum kunt controleren en hoe besparen op een APK werkt.

De kosten van een APK zullen meestal tussen de € 20 en € 70 liggen afhankelijk van de garage en soort auto. Wel moet je rekening houden met extra kosten voor reparaties en onderhoud dat aan je auto wenselijk of mogelijk zelfs essentieel is voor een goedgekeurde APK.

wat kost apk

Plaats een reactie