Hoeveel kost Douchen?

Een ontspannende douche in de avond of juist in de ochtend om wakker te worden, is altijd erg lekker. Maar hoeveel kost douchen nu precies per douchebeurt en op jaarbasis? In dit artikel ontdek je wat de kosten zijn van douchen en hoe je kunt besparen op douchen.

Inhoud

Hoeveel kost douchen?

Om antwoord te geven op de vraag ‘hoeveel kost douchen’ zullen we kijken naar de kosten die je per douchebeurt maakt om uiteindelijk ook de jaarlijkse kosten inzichtelijk te maken. 

Water

Allereerst gebruik je bij een douchebeurt water. Hoeveel water je gebruikt hangt af van het type douchekop die je hebt. Zo zijn er waterbesparende douchekoppen die circa 5 liter water per minuut gebruiken, maar ook stort douchekoppen die juist circa 15 liter water per minuut gebruiken.

Hierdoor kan het watergebruik erg verschillen afhankelijk van het type douche. In Nederland kost duizend liter water ongeveer € 1,20. Stel een douche gebruikt gemiddeld 10 liter water per minuut en je staat elke dag gemiddeld 10 minuten onder de douche, verbruik je per jaar 36.500 liter water.

Hiermee komen je kosten op € 0,12 per douchebeurt en € 43,80 per jaar aan water. 

Energie

Wanneer je graag gebruik maakt van een warme douche, zul je ook energiekosten maken. Dit om het water van de douche te verwarmen. Net als bij de kosten van water, kunnen de kosten voor energie erg verschillen afhankelijk van de situatie.

Zo is een hr-ketel een stuk energiezuiniger dan een normale cv-ketel. Ook zullen de energiekosten vanzelfsprekend hoger liggen naarmate je op een hogere temperatuur onder de douche staat.

Gemiddeld ben je ongeveer € 0,50 per douchebeurt kwijt aan energiekosten. Hiermee betaal je dan € 182,50 op jaarbasis.

wat kost douchen

Kosten douchen

Door de kosten voor water en energie bij elkaar op te tellen komen we op de volgende bedragen uit als gemiddelde kosten voor douchen. 

waterenergiekosten per keerkosten per jaar
5 minuten€ 0,06€ 0,25€ 0,31€ 113,15
10 minuten€ 0,12€ 0,50€ 0,62€ 226,30
20 minuten€ 0,24€ 1,00€ 1,24€ 452,60

Kosten bad

Vergeleken met het nemen van een bad is douchen vaak een stuk voordeliger. Een warme douche van tien minuten kost ongeveer 100 liter waar een bad vaak het dubbele nodig heeft om gevuld te worden. Daarmee zal voor de meeste mensen douchen voordeliger zijn.

Besparen op douchen tips

Het is mogelijk om geld te besparen met douchen op verschillende manieren. De volgende vijf tips helpen hierbij.

1. Korter douchen

De beste manier om te besparen op douchen is door dagelijks korter te gaan douchen. Hierdoor zul je vanzelfsprekend besparen op water- en energiekosten.

Natuurlijk kan het moeilijk zijn om eerder het comfort van een warme douche te verlaten dan dat je gewend bent, zeker in de wintermaanden. Daar kan een douchetimer bij helpen. Met een douchetimer kun je vooraf een tijd instellen waarbij de timer vervolgens afgaat zodra de tijd verlopen is.

2. Kouder douchen

Doordat energie duurder is dan het water dat je gebruikt bij douchen kan een aantal graden kouder douchen helpen om op de kosten te besparen. Stel je gaat al 5 graden kouder douchen kan dit al gauw rond de tien tot vijftien procent besparen op energiekosten.

Het is daarnaast tegenwoordig ook erg populair om koud te douchen. Hierbij het is het bewezen dat koud douchen ook zorgt voor een verhoogde alertheid, sterker immuunsysteem en een beter humeur.

3. Waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop kun je geld besparen terwijl je hetzelfde aantal minuten onder de douche staat. Hierbij kan een goede waterbesparende douchekop wel tot vijftig procent water besparen. Stel je gebruikt hiermee 50 liter water per douchebeurt in plaats van 100 liter water zorgt dit al snel voor een mooie jaarlijkse besparing!

4. HR-ketel

Met een hr-ketel zul je besparen op energiekosten ten opzichte van een normale cv-ketel. Hoewel de aanschaf van een hr-ketel een investering zal zijn, kun je deze op termijn weer terugverdienen. Wanneer je gas ook gebruikt voor het verwarmen van je huis kun je daar ook verdere besparingen mee maken.

5. Douche-wtw

Wanneer je een nieuwe badkamer in de toekomst krijgt, kun je ook een douche-wtw installeren. Dit is een warmteterugwinning die het wegstromende warme douchewater gebruikt om alvast het koude water op te warmen.

Hoeveel kost douchen conclusie

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag ‘hoeveel kost douchen’. Hierbij hebben we gekeken naar de water- en energiekosten per douchebeurt. Hieruit blijkt dat de gemiddelde kosten van een douchebeurt van 10 minuten € 0,62 zijn. Hierbij betaal je dan € 226,30 op jaarbasis.

Wanneer je graag wilt besparen op douchen kun je de volgende vijf maatregelen gebruiken:

  • Douche minder lang;
  • Douche kouder;
  • Maak gebruik van een waterbesparende douchekop;
  • Vervang een normale cv-ketel voor een hr-ketel;
  • Installeer een douche-wtw indien je een nieuwe badkamer krijgt.

Plaats een reactie