Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?

We dromen allemaal van een leven zonder de stress van werk en geldzorgen. Een leven waarin je zelf tijd kunt besteden aan wat je wilt, zonder de last van werken voor het volgende loonstrookje. Veel mensen bereiken dit met hun pensioen terwijl andere juist eerder willen stoppen. Maar hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?

In dit artikel leggen we uit hoeveel geld je nodig hebt om te stoppen met werken. Daarbij laten we de 4% regel zien en kijken we naar passieve inkomensstromen die je kunt gebruiken om eerder te stoppen met werken.

Inhoud

Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?

De vraag die veel mensen stellen als ze willen stoppen met werken is: hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken? Dit is een lastige vraag aangezien elke situatie verschilt, echter is er wel een manier waarop je dit kunt redeneren.

4% regel

Een goede methode om te berekenen hoeveel geld je nodig hebt om te stoppen met werken is de 4% regel. Hierbij is vier procent een veilig bedrag dat je jaarlijks kunt onttrekken van je totale vermogen rekening houdend dat je ook nog beleggingen hebt die tegelijkertijd geld opleveren.

Hier is een formule die je kunt gebruiken:

Jaarlijkse uitgaven / 0.04 = bedrag dat je nodig hebt om te stoppen met werken

Eerst moet je de jaarlijkse uitgaven berekenen die je hebt. Dit is het bedrag dat je verwacht te spenderen wanneer je gaat stoppen met werken. Stel je gemiddelde uitgaven zijn € 2500 per maand, ofwel € 30.000 per jaar kun je dit op de volgende manier in de formule zetten.

€ 30.000 / 0.04 = € 750.000

In dit geval zul je dus met € 750.000 kunnen stoppen met werken rekening houdend met een beleggingsportefeuille die tegelijkertijd nog inkomsten oplevert.

aandachtspunten

Hoewel de 4% regel een algemene vuistregel is kan jouw situatie net anders zijn waardoor je juist minder of meer geld nodig hebt om te stoppen met werken.

Daarmee is het handig om rekening te houden met de volgende variabele aandachtspunten:

 • Leeftijd waarop je stopt met werken;

 • Bedrag van andere inkomsten buiten beleggingen zoals inkomsten vanuit een pensioen;

 • Mogelijk worden je jaarlijkse uitgaven meer of minder als je stopt met werken;

 • Eventuele plannen om veel te gaan reizen;

 • Belastingen;

 • Rendement dat je behaalt met beleggingen;

 • Inflatie.

Hoe nooit meer werken

Een van de beste manieren om te stoppen met werken is het opbouwen van een stroom aan passieve inkomsten dat continu maandelijks een bedrag oplevert dat hoger is dan je maandelijkse uitgaven.

Dit heeft als voordeel dat je geen groot spaarbedrag hoeft op te bouwen en dat je ook geen zorgen hoeft te hebben als het gespaarde bedrag steeds verder terugloopt. Met de volgende zeven manieren kun je passief inkomen verdienen. Neem ook eens een kijkje op onze geld investeren pagina voor meer methoden.

1. Vastgoed

Het investeren in vastgoed is een van de meest gebruikte manieren voor het genereren van passief inkomen. Dit aangezien je met een vastgoedobject elke maand huurinkomsten ontvangt zolang het object verhuurt is. 

Je hebt verschillende soorten vastgoed van woningen, kantoren tot bedrijfspanden. Hierbij kun je bij vastgoed ook een deel van het aankoop bedrag lenen zodat je niet het volledige bedrag met eigen vermogen hoeft te betalen.

Stel je koopt een bedrijfspand aan van € 200.000 en verhuurt deze voor € 1250 per maand heb je al een mooie stroom aan passieve inkomsten. Wel moet je er rekening mee houden dat vastgoed illiquide is en dat aankoop en verkoop vaak een langdurig proces is. Daarom kun je er ook voor kiezen om te investeren in vastgoedaandelen.

2. Dividend aandelen

Naast dat je bij aandelen geld kunt verdienen door middel van koerswinst heb je ook aandelen op de markt waarbij dividend uitgekeerd wordt. Hierbij keert een bedrijf de winst of een gedeelte van de winst uit aan de aandeelhouders. Voor elk aandeel die je bezit ontvang je vervolgens een geldbedrag of extra aandelen.

Wel is het lastiger om in te schatten hoeveel dividend een aandeel oplevert. Hierbij kan een bedrijf als het slechter gaat er ook voor kiezen om geen dividend uit te keren. Daarmee is passief inkomen met het dividend van aandelen wat minder stabiel als inkomstenbron.

3. Spaarrekening

Een van de veiligste manieren voor het genereren van passief inkomen is door middel van een spaarrekening. Wel levert een spaarrekening vaak minder geld op dan andere methoden. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de rentestanden vaak variëren. Daarbij ontvang je vaak ook meer rente wanneer je het bedrag voor een lange tijd vast zet. 

4. Geld uitlenen

Via verschillende platformen kun je vaak ook geld uitlenen aan bedrijven of vastgoedbeleggers. Hierbij verstrek je een lening aan mensen of bedrijven die traditioneel niet gekwalificeerd zijn voor het aangaan van bankleningen.

Het is een geweldige manier om een hoger rentepercentage te krijgen dan op een gewone spaarrekening. Zorg wel dat je alleen geld uitleent via een gerenommeerd platform om risico’s zoveel mogelijk te beperken.

5. Kamer verhuren

Mocht je een kamer over hebben in je huis die momenteel leeg staat kun je ervoor kiezen om deze kamer te verhuren. Dit weer zal zorgen voor extra maandelijkse inkomsten. Je kunt een kamer vrij gemakkelijk verhuren via het internet waarbij je zelf kunt uitkiezen aan wie je de kamer verhuurt.

6. Huis tijdelijk verhuren

Wanneer je plannen hebt om voor een langere tijd te gaan reizen kun je er ook voor kiezen om je volledige huis tijdelijk te verhuren. Het is immers zonde als je huis bijvoorbeeld een half jaar leeg staat.

Stel je kan voor zes maanden je huis voor duizend euro per maand verhuren zijn dit toch weer behoorlijke inkomsten. Let wel op wanneer je een hypotheek hebt of zelf een huurder bent, in veel gevallen is verhuur zonder toestemming dan niet toegestaan door de hypotheekverstrekker of verhuurder.

7. Cryptocurrency

Hoewel je bij crypto niet zal verwachten dat er een manier is waarop je passief inkomen kunt genereren is dit wel het geval. Je hebt namelijk zogenaamde stablecoins waarvan de koers stabiel blijft terwijl deze cryptomunten tegelijkertijd staking aanbieden.

Staking kun je zien als een soort rente op een spaarrekening. Zolang je de cryptomunten aanhoudt ontvang je rente dat vaak uitgekeerd wordt in de vorm van nieuwe crypto. Een voorbeeld van een stablecoin die 6,1% staking opbrengsten aanbiedt is de USD Coin. 

Tips om te stoppen met werken

Wanneer je graag wilt stoppen met werken kun je de volgende negen tips gebruiken.


1. In stappen stoppen met werken

Het is allereerst ook mogelijk om in verschillende fasen te stoppen met werken. Hierbij hoef je niet in één keer te stoppen of is het misschien financieel nog niet mogelijk. Wanneer je in fasen gaat stoppen met werken creëer je hierdoor een langzame overgang.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen door één of twee dagen minder te gaan werken per week. Hierdoor stop je al gedeeltelijk met werken, maar heb je wel nog inkomsten vanuit werk en ben je niet volledig afhankelijk van andere inkomstenbronnen.

2. Overweeg waarin je geld investeert

Per persoon kunnen de beleggingen waarin je geld investeert verschillen. Hierbij kunnen beleggingen voor sommige personen een groot deel van hun inkomsten na het stoppen met werken uitmaken.

Bedenk daarom goed waarin je belegt. Denk bijvoorbeeld na over de spreiding in verschillende soorten beleggingen en het risicoprofiel. Daarnaast is het ook goed om te realiseren dat beleggingen zoals vastgoed niet zo liquide zijn als bijvoorbeeld aandelen. Overweeg dus goed waarin je geld investeert.

3. Bepaal je maandelijkse budget

Het is vrijwel zeker dat je kosten veranderen nadat je stopt met werken. In sommige gevallen zullen deze kosten omhoog gaan en in andere gevallen weer omlaag. Dit heeft invloed op de vraag hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken.

Hieronder hebben we enkele voorbeelden van zaken die invloed kunnen hebben op het budget:

 • Is je hypotheek volledig afbetaald of nog niet;

 • Eventuele eenmalige grote uitgaven zoals een verbouwing;

 • Heb je nog een auto nodig of kun je een goedkopere auto nemen;

 • Wil je gaan reizen;

 • Ben je bereidt om voor minder geld te gaan leven of wil je graag dezelfde leefstijl handhaven.

Dit soort zaken kunnen een behoorlijke invloed hebben op het bedrag dat je maandelijks kwijt bent aan kosten. Bepaal dus goed hoeveel budget je maandelijks wilt hebben zodat je hier rekening mee kunt houden.

4. Hou rekening met wanneer je stopt

Vroeg stoppen met werken klinkt voor velen als een droom. Het is echter wel zo dat hoe vroeger je stopt met werken hoe groter je financiële buffer moet zijn. Daarmee zit er een groot verschil in als je stopt als je 35 bent of als je stopt als je 65 bent.

Bepaal dus voor hoeveel jaren extra je een financiële buffer nodig hebt als je eerder gaat stoppen met werken. Mocht je op een vroege leeftijd willen stoppen, vergt dit extra inspanning, planning en kapitaal.

5. Neem belastingen in overweging

Hou rekening met belastingen wanneer je bepaalt hoeveel geld je nodig hebt om te stoppen met werken. Hierbij heb je bijvoorbeeld belastingen zoals vermogensbelasting en eventueel nog belasting over dividend van bedrijven.

Hoewel het misschien vanzelfsprekend lijkt kan het je financiële situatie erg beïnvloeden als je hier niet vooraf rekening mee houdt. Hoewel belastingen lastig exact te voorspellen zijn kun je in ieder geval een inschatting maken. Hiervoor kun je uiteraard ook een financieel- of belastingadviseur voor inschakelen. 

6. Ben waakzaam voor grote aankopen

Hoewel grote aankopen zoals een huis of auto erg leuk kunnen zijn, heeft het ook direct een grote impact op je financiële situatie. Niet alleen ben je vaak een groot geldbedrag kwijt voor de aankoop, ook gaan meestal hierdoor je maandelijkse lasten flink omhoog.

Ben dus waakzaam met grote aankopen aangezien dit een zeer groot effect heeft op het vermogen dat je op kunt bouwen. Het geld dat je bespaart door een grote aankoop niet te doen kun je ook sparen of beleggen waardoor je sneller kunt stoppen met werken.

7. Leef niet te duur

Helaas hebben veel mensen de gewoonte om bij een salarisverhoging het extra geld direct te spenderen aan dure aankopen in plaats het geld te beleggen of te sparen. Stel je verdient opeens € 500 per maand extra en besluit om direct een duurdere auto te kopen is dit financiële voordeel gelijk weg.

Het is een gewoonte waar veel mensen slachtoffer van worden. Als je daartegenover salarisverhogingen besteedt aan extra beleggingen levert dit op de lange termijn meestal een stuk meer op. Dit heeft dan weer een positieve impact op je financiën. 

8. Profiteer van goedkoper leven

Daaropvolgend kan dus het ‘goedkoper leven’ waarbij je juist geld alloceert naar beleggingen en sparen profijt opleveren in de toekomst. Uiteindelijk is het vermogen dat je in een maand opbouwt vrij simpel. Dit zijn je inkomsten min uitgaven

Stel je verdient in een maand € 4000 en je leeft goedkoop waarbij je uitgaven € 1500 zijn zorgt dit ervoor dat je vermogen € 2500 groeit in een maand. Dit geld kun je vervolgens weer steken in beleggingen of laten staan op een spaarrekening waardoor je eerder kunt stoppen met werken.

9. Spaar zo vroeg mogelijk

Als het op persoonlijke financiën aankomt, is tijd je beste vriend. Maak een plan en ga daarom zo vroeg mogelijk aan de slag. Zelf als je niet eerder wilt stoppen met werken is het een vergissing om sparen, investeren en plannen uit te stellen.

Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken conclusie

In dit artikel zijn we begonnen met het beantwoorden van de vraag: hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken? Hierbij hebben we de 4% regel uitgelegd en daarmee toegelicht hoe je een bedrag kunt berekenen.

Daarnaast hebben we zeven manieren laten zien waarmee je passief inkomen kunt genereren en tot slot negen tips gegeven die je zullen helpen om eerder te stoppen met werken. Mocht je zelf nog tips hebben laat het dan weten via de reacties!

Plaats een reactie