Als het op het boodschappenbudget aankomt is goedkoop vlees een van de beste manieren om geld te besparen in de winkel. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden waarop je goedkoop vlees kunt kopen.
Doordat vlees voor veel mensen dagelijks een onderdeel is van een maaltijd kan vlees het budget hard raken. In dit artikel leggen we uit welk vlees het goedkoopst is, waar je goedkoop vlees kunt kopen en geven we tot slot 12 tips waarmee je geld kunt besparen op vlees.
Inhoud
Welk vlees is het goedkoopst
Wanneer je kijkt naar vlees zijn over het algemeen kip- en varkensvlees het goedkoopst. Andere soorten zoals rund, lam, geit en kalkoen zijn over het algemeen een stuk duurder. Daarnaast zijn vlees zoals worstjes en gehakt vaak een stuk goedkoper ongeacht het soort dat gebruikt wordt.
Ook heb je buiten vlees om dierlijke producten die goedkoper zijn maar wel veel proteïne aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan eieren en zuivelproducten. In de onderstaande lijst hebben we enkele voorbeelden voor goedkoop vlees inzichtelijk gemaakt.
Varken
- Platte ribben
- Schouderkarbonade
- Varkenspoten
Kip
- Hele kip
- Kipdij
- Kippenbouten
- Kipdrumsticks
- Kippenpoten
- Kippenvleugels
Overig goedkoop vlees
- Worstjes
- Spek
- Gehakt
Goedkoop vlees kopen
Als consument kun je op veel verschillende plaatsen in een dorp of een stad vlees kopen. Hierbij zijn de mogelijkheden die gebruikt worden de supermarkt, slagerij en vlees bestellen online.
Goedkoop vlees supermarkt
Bij supermarkten kun je over het algemeen het voordeligst vlees kopen. Wel verschillende prijzen in supermarkten onderling veel. Hierbij bieden sommige supermarkten goedkoop vlees aan, terwijl het bij andere supermarkten alweer een stuk duurder is.
Om een beter beeld te geven van waar je goedkoop vlees kunt kopen bij een supermarkt hebben we in de onderstaande lijst de supermarkten van het goedkoopst naar duurst gesorteerd.
Wel kan dit natuurlijk van tijd tot tijd verschillen naar aanleiding van prijswijzigingen of aanbiedingen. Ook kunnen de prijzen van supermarktketens verschillen per regio. Kijk daarom altijd goed welke supermarkt bij jou in de buurt het goedkoopste vlees heeft.
- Dirk van de Broek
- Hoogvliet
- Vomar
- Dekamarkt
- Deen
- Jumbo
- Lidl
- Aldi
- Albert Heijn
- Plus
- Coop
- Spar
Goedkoop vlees slagerij
Slagers zijn over het algemeen duurder dan supermarkten. Toch zijn er in sommige gevallen slagers die wel goedkoper zijn dan de supermarkt. Dit zijn bijvoorbeeld kilo slagers, Marokkaanse slagers, Turkse slagers of slagers die staan op de markt.
Ondanks dat dit vaak kleine ondernemingen zijn hebben ze vaak ook aanbiedingen waardoor je extra voordelig vlees kunt kopen. Kijk dus eens of je in de buurt een goedkope slagerij hebt.
Goedkoop vlees online
Je kunt ook kijken of er goedkoop vlees online wordt aangeboden. In sommige gevallen kun je mooie deals vinden of kunt je in één keer groot inkopen wat weer resulteert in een voordelige prijs.
Daarnaast kun je wanneer je online boodschappen doet en thuis laat bezorgen vlees makkelijker vergelijken dan in een supermarkt. Dit omdat je in één keer alle soorten vlees kunt zien en daarmee gemakkelijk de kiloprijs tussen mogelijkheden kunt vergelijken.
Besparen op vlees tips
Om te besparen op de kosten die vlees met zich mee brengt en hiermee goedkoop vlees te kopen hebben we de volgende 12 tips die je zullen helpen.
1. Koop vlees met korting
Doordat je vlees gemakkelijk kunt invriezen is het aangeraden om vlees te kopen met korting. Vaak heeft een supermarkt wekelijks wel enkele vleessoorten in de aanbieding die je voor een goedkopere prijs kunt inkopen. Daarbij kun je vlees dat je groot inkoopt gemakkelijk verdelen in kleinere porties en invriezen met diepvrieszakken.
Ook komt het vaak voor dat vlees wordt afgeprijsd in de supermarkt doordat het vlees bijna over datum is. In dat geval kun je vlees met wel 35% tot 50% korting inkopen en vervolgens invriezen om het op een later moment te consumeren.
2. Kijk naar de kiloprijs
Dit is waarschijnlijk de beste truc om geld te besparen op vlees. Let wanneer je vlees gaat kopen niet op de prijs van de verpakking maar op de prijs per kilo. Hierdoor zul je beter prijzen onderling kunnen vergelijken en zul je sneller betere deals kunnen vinden.
3. Koop groot in
Vaak levert het groot inkopen van vlees een goedkopere prijs per kilo op. Daarbij is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een hele kip te kopen. Hierbij is een hele kip vaak een stuk goedkoper dan een klein stukje vlees. Daarbij kun je de kip zelf verdelen in porties en invriezen.
4. Sla in tijdens feestdagen
Rondom feestdagen en vakanties doen winkels vaak populaire vleessoorten in de aanbieding om zo meer klanten naar de winkel te krijgen. Dit is het moment waarop je bepaalde vleessoorten extra kunt inkopen.
Zelfs als je op dat moment het product niet nodig hebt, kan het toch een mooi moment zijn om een voorraad in te slaan aangezien de prijzen vaak lager zijn. Feestdagen waarbij vaak aanbiedingen zijn, is rondom Kerst, Pasen en de jaarwisseling.
5. Koop bij de juiste winkel
Bekijk welke winkels bij jou in de buurt de goedkoopste prijzen hebben voor vlees. Soms kan dit een supermarkt zijn maar in sommige gevallen heb je ook slagers die goedkopere producten aanbieden dan supermarkten.
6. Eet minder vlees
Doordat vlees vaak een van de duurste ingrediënten van een maaltijd is, kun je veel geld besparen door het eten van minder vlees. Hierbij kun je minder vlees eten door bijvoorbeeld kleinere porties te gebruiken.
In plaats van veel vlees kun je ook ervoor kiezen om extra groente of andere bijgerechten te serveren bij een maaltijd. Hierdoor heb je nog steeds evenveel eten maar ben je wel goedkoper uit dan voorheen.
7. Hou aanbiedingen in de gaten
Blader elke week door de aanbiedingen van supermarkten en winkels bij jou in de buurt. De aanbiedingen die je daarbij ziet, zijn meestal enkele van de beste aanbiedingen die je zult vinden.
Op basis van deze aanbiedingen die gedurende een week beschikbaar zijn, kun je de maaltijden die je gaat eten plannen. Hierdoor heb je maaltijden met vlees voor een goedkopere prijs.
8. Eet geen vlees
Als je momenteel elke dag vlees eet kun je er ook voor kiezen om een paar keer per week geen vlees te eten. Hierbij heb je veel alternatieve die vaak goedkoper zijn zoals een maaltijd maken met bonen of eieren.
Begin bijvoorbeeld met één maaltijd te vervangen per week door een maaltijd zonder vlees. Probeer vanaf daar op te werken naar minstens twee keer per week en je zult merken dat je flink bespaart in de winkel.
9. Goedkoop vlees
Bij vlees heb je vaak duurdere en goedkopere stukken van een dier. Kies daarbij voor bijvoorbeeld goedkopere stukken rundvlees in plaats van duurdere eersteklas stukken. Hierbij kan je door marineren of door het stuk vlees langzaam en sloom te koken alsnog een heerlijk gerecht maken.
10. Diepvries vlees
Supermarkten hebben vaak ook een aanbod aan bevroren vlees in hun assortiment. Hoewel dit vlees vaak iets minder van kwaliteit is dan vers vlees, is het vaak nog steeds erg lekker. Daarbovenop komt dat bevroren vlees vaak stukken goedkoper zijn dan vers vlees.
11. Denk na over botten en vet
Vergeet niet dat vet en beenderen het gewicht van een stuk vlees verhogen. Als je bijvoorbeeld biefstuk koopt, zoek dan naar een stuk met minder vet, zodat je niet betaalt voor iets dat je er toch af gaat snijden.
Hoewel botten de prijs kunnen opdrijven, zijn stukken zonder bot soms duurder omdat er extra werk aan te pas komt. Een manier om geld te besparen op vlees is om stukken vlees met bot te kopen en zelf uit te benen. Of koop een hele kip en verdeel die in drumsticks, vleugels, dijen en kippenborsten.
12. Invriezen
Zoals al een paar keer aangeven bij tips is de vriezer je grootste vriend als je geld wilt besparen op vlees. Hierbij kun je op de beste momenten goedkoop vlees inkopen om het op een later tijdstip pas te hoeven eten.
Goedkoop vlees conclusie
In dit artikel hebben we laten zien hoe je goedkoop vlees kunt kopen. Daarbij hebben we uitgelegd welke soorten vlees goedkoop zijn en op welke plekken je vlees voor een scherpe prijs kunt kopen.
Tot slot hebben we het artikel afgesloten met twaalf tips die ervoor zorgen dat je wekelijks geld zult besparen op vlees. Mocht je zelf nog tips hebben die nog niet in dit artikel genoemd zijn laat het dan weten middels een reactie onder dit artikel.