Goedkoop Sporten

Tussen sportschoolabonnementen, nieuwe trainingskleren, fitnessapparatuur en kosten voor sportverenigingen kan het onmogelijk lijken om fit te blijven met een klein budget. Echter, zijn er genoeg mogelijkheden waarmee goedkoop sporten mogelijk is voor een klein bedrag. 

In dit artikel ontdek je wat sporten per maand kost, welke sporten het goedkoopst zijn en 18 ideeën voor goedkoop sporten. Hierdoor weet je aan het einde van dit artikel precies hoe je fit kunt blijven voor weinig geld!

Inhoud

Wat kost sporten per maand?

Je zult natuurlijk benieuwd zijn naar wat sporten per maand kost. Dit kan echter erg per persoon verschillen. De een is misschien € 20 per maand kwijt aan een sportvereniging, terwijl de ander € 50 per maand uitgeeft aan een duur sportschoolabonnement.

Bekijk dus eerst wat je jaarlijks betaald aan abonnementen, materiaal en kleding om zo te bepalen wat jij kwijt bent per maand. Uiteindelijk is sporten heel belangrijk en kan het gezien worden als eerste levensbehoefte om gezond te blijven.

Mocht een bepaalde sport niet meer binnen je budget passen of je wilt simpelweg geld besparen moet dit geen excuus zijn om niet meer te sporten. Er zijn talloze mogelijkheden voor goedkoop sporten waarmee je vandaag nog kunt beginnen.

Goedkoop sporten ideeën

Sporten is dus belangrijk om fit en gezond te blijven. Daarom zul je nooit moeten stoppen met sporten wegens de kosten. Wel zijn er verschillende mogelijkheden waardoor je alsnog kunt sporten, maar dan voor een lager bedrag. 

Met de volgende 18 ideeën kun je goedkoop sporten. Deze ideeën zijn opgedeeld in mogelijkheden die je thuis kunt uitvoeren en mogelijkheden voor buitenshuis.

Goedkoop sporten thuis

Door thuis te sporten bespaar je op reiskosten die je normaal hebt wanneer je naar een sportschool of vereniging reist. Hierdoor zijn je kosten in de basis al een stuk lager. Met de volgende ideeën kun je thuis fit blijven.

1. Koop eigen fitness materiaal

Thuis sporten met eigen fitness materiaal is een goede manier om goedkoop te sporten. Wanneer je namelijk naar een sportschool gaat kost die vaak € 30,- per maand, waardoor je al snel weer € 360,- per jaar kwijt bent.

Vaak kun je al voor minder dan € 100,- eigen fitness materiaal kopen waarmee je thuis kunt sporten en voor een wat hoger bedrag kun je zelfs een heel fitnessapparaat kopen. Hoewel je dan één keer een hoger bedrag uitgeeft zul je vervolgens geen maandelijks bedrag meer kwijt zijn aan de sportschool.

Enkele voorbeelden van materiaal dat je kunt kopen zijn:

 • Dumbells;
 • Halters;
 • Fitnessbank;
 • Krachtstation;
 • Hometrainer;
 • Loopband.

2. Gratis fitness video’s

Wanneer je thuis zelf fitnessmateriaal hebt, kun je online gratis video’s met trainingen vinden. Hierbij zijn op YouTube tal van geweldige fitness videokanalen die workouts aanbieden voor alle niveau’s. Hierdoor kun je altijd een fitnesstraining vinden die bij jou wensen past.

Een goed voorbeeld hiervan is wanneer een dumbell set voor thuis koopt en vervolgens dumbell training op YouTube opzoekt. Je zult vervolgens honderden trainingen vinden voor verschillende spiergroepen die je gratis kunt volgen. 

3. Krachttraining met eigen gewicht

Zelfs zonder enig fitnessapparatuur thuis kun je ook krachttraining uitvoeren. Hierbij zijn een heleboel beginners oefeningen beschikbaar die je met eigen lichaamsgewicht thuis kunt uitvoeren. 

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Pushups;
 • Squats;
 • Lunges;
 • Planken;
 • Burpees.

Naast dat je dus veel verschillende oefeningen zonder enig materiaal kunt uitvoeren, kun je vaak per oefening ook nog variatie toepassen. Hierbij kun je een pushup op verschillende manieren uitvoeren waarmee weer andere spiergroepen zwaarder belast worden.

4. Gebruik wat je in huis hebt

Een toevoeging op het vorige idee, is dat je ook in huis kunt kijken welke voorwerpen je beschikbaar hebt waarmee je oefeningen kunt uitvoeren. Als gewichten kun je bijvoorbeeld voorwerpen zowel blikken eten of flessen gevuld met water gebruiken. 

Daarnaast kun je ook de stoelen in je huis gebruiken en zelfs de trap. Door creatief te denken is er dus veel mogelijk met de voorwerpen die je al reeds in huis hebt staan.

Goedkoop sporten thuis

5. Koop tweedehands fitness materiaal

Mocht je thuis willen sporten met eigen fitness materiaal, kun je uiteraard ook kijken of je in de buurt tweedehands fitness materiaal kunt vinden voor een goedkope prijs. Vaak zijn er wel mensen die af willen van hun spullen door een gebrek aan ruimte of doordat ze de spullen niet meer gebruiken.

Op Marktplaats kun je vaak veel fitness materiaal vinden in jouw omgeving. Doe hierbij wel goed onderzoek of het aangeboden fitness materiaal wel echt goedkoper is, dan wanneer je dit nieuw vanuit de winkel zou kopen.

6. Touwtje springen

Hoewel touwtje springen meer klinkt voor kinderen is het een ideale manier om fit te blijven. Het enige wat je nog hebt is een springtouw en je kunt vervolgens vele calorieën verbanden. Probeer het daarbij maar eens twintig minuten vol te houden om erachter te komen dat het best zwaar kan zijn.

7. Tuinieren

Mocht je een eigen tuin hebben kan tuinieren ook een activiteit zijn waarmee je beweegt. Activiteiten zoals graven en scheppen verhogen je hartslag en zorgen dat je zweet. Ook het duwen van een grasmaaier kan hard werken zijn en zorgen voor activiteit. 

8 . Zoek goede deals

Iedereen heeft wel van tijd tot tijd nieuwe sportkleding of materialen nodig. Zoek daarbij naar goede deals als je nieuwe sportkleding of materialen koopt. Op het internet kun je vaak de beste kortingsacties vinden en verschillende winkels met elkaar vergelijken. Hierdoor bespaar je op de aankoop van nieuw materiaal. 

Goedkoop sporten buitenshuis

Mogelijk heb je thuis geen ruimte om te sporten of doe je dit überhaupt liever buitenshuis. Ook hier zijn vele mogelijkheden waarmee je goedkoop kunt sporten. Met de volgende ideeën kun je buitenshuis fit blijven.

9. Hardlopen

Alles wat je nodig hebt voor hardlopen is een goed paar hardloopschoenen en een beetje uithoudingsvermogen. Daarmee kun je met hardlopen zeer goedkoop sporten. Hardlopen is hierbij erg goed voor je immuniteit en functioneren.

Voor het bijhouden van je resultaten kun je een gratis hardloop app downloaden op je smartphone. Hiermee kun je de gelopen afstand en snelheid bijhouden en kun je ook zien wanneer je regelmatig hardloopt dat je steeds sneller zult worden. 

Daarnaast kun je ook hardlopen met vrienden of meedoen aan hardloopwedstrijden. Wanneer je tijdens de wintermaanden gaat hardlopen is geschikte sportkleding voor de kou wel van belang. Uiteindelijk is hardlopen dus een goede sport dat vrij weinig kost.

10. Publiek toegankelijke fitnessapparaten

In sommige steden kun je in publieke ruimten fitnessapparaten vinden. Deze apparaten kun je gratis gebruiken en daarmee fitness oefeningen uitvoeren. Bekijk dus of je mogelijk in jouw buurt gratis fitnessapparatuur hebt die je kunt gebruiken.

Het is natuurlijk ook ideaal om het gebruik van deze publieke fitnessapparaten te combineren met bijvoorbeeld hardlopen. Hierdoor voer je in een keer cardio en krachttraining uit. 

11. Fietsen

Dit is natuurlijk een erg vanzelfsprekende mogelijkheid in ons land aangezien wij als Nederlanders al enorm veel fietsen. Maar mocht je toch nog ergens de fiets kunnen pakken waar je nu de auto of openbaar vervoer gebruikt, is dit weer een manier waarop je goedkoop kunt sporten. 

Goedkoop sporten buitenshuis

12. Budget sportschool

Sportscholen onderling kunnen erg in prijs verschillen. Hierbij kost een sportschool die € 10,- per maand duurder is, ook weer € 120 per jaar extra. Mocht je kunnen overstappen naar een goedkopere sportschool kun je dus in één keer een leuk bedrag besparen.

Kijk daarbij ook of je gebruik kunt maken van aanbiedingen die sportscholen soms hebben. Door dit te doen zorg je ervoor dat je zo voordelig mogelijk gebruik kunt maken van de sportschool.

13. Locatie sportschool

Hou bij het kiezen van een sportschool ook rekening met de afstand wanneer je een auto of scooter gebruikt. Dit kost namelijk ook geld aan benzine. Mocht je de fiets pakken of lopen naar de sportschool maakt het natuurlijk niet zoveel uit. 

14. Zwemmen in de zomer

In Nederland is genoeg water te vinden waarin je kunt zwemmen. Hierbij is zwemmen een geweldige manier om fit te blijven. Het enige wat je nodig hebt, is een zwembroek of badpak en een handdoek om jezelf af te drogen. 

15. Pak de trap

Als je gewend bent de lift of de roltrap te nemen, mis je een geweldige vorm van gratis lichaamsbeweging. Traplopen verbrandt meer calorieën per minuut dan wandelen en zorgt voor een stukje extra beweging.

Daarbij komt dat de trap vaak net zo snel is aangezien je vaak even moet wachten voordat de lift ter plaatse is. Mocht je dus de trap kunnen pakken in plaats van de lift is dit een echte aanrader. 

16. Wandelen

Wandelen is goed voor je lichaam en ook voor je portemonnee. Door regelmatig een stukje te wandelen kun je niet alleen goedkoop sporten maar ook tegelijkertijd genieten van de schoonheid van de natuur.

Voor wandelen heb je alleen een paar goede wandelschoenen nodig, een rugzak en een waterfles. In Nederland zijn er veel natuurgebieden en stranden waar je mooie wandelingen kunt maken en daarbij kunt genieten terwijl je fit blijft.

17. Zoek een voordelige sportvereniging

In de meeste omgevingen zijn vaak wel meerdere sportverenigingen te vinden. Mocht je met een nieuwe sport willen beginnen kun je online de contributies vergelijken die per vereniging gevraagd worden. Hiermee kun je de voordeligste sportvereniging in jouw omgeving vinden. 

18. Beweeg vooral

In dit artikel hebben we verschillende ideeën laten zien waardoor je goedkoop kunt sporten. Echter, is uiteindelijk het belangrijkste dat je gaat sporten aangezien dit goed is voor je gezondheid en je daarmee ook fit blijft. Kies daarmee voor een sport of activiteit die je ook zelf leuk vind om zo gemotiveerd te blijven en regelmatig actief te zijn. 

voordelig sporten

Welke sporten zijn het goedkoopst?

Wanneer je graag bij een club of vereniging wilt gaan sporten heb je natuurlijk keuze uit verschillende sporten. Hierbij kan per sport de contributie erg verschillen die je betaald. In de onderstaande tabel kun je de gemiddelde contributie voor senioren vinden per sport.

Hieruit blijkt dat hockey het duurst is en schaatsen het goedkoopst. Hou hierbij wel rekening dat dit alleen de contributie betreft. Naast dit bedrag dien je natuurlijk ook de benodigde materialen te kopen voor de sport zelf.

SportContributie gemiddeld
Atletiek€ 147,-
Handbal€ 259,-
Handboogschieten€ 145,-
Hockey€ 306,-
Schaatsen€ 68,-
Voetbal€ 200,-

Goedkoop sporten conclusie

In dit artikel hebben we uitgelegd hoeveel sporten kost en 18 ideeën gegeven voor goedkoop sporten. We hopen dat je hiermee een beter inzicht hebt gekregen in de mogelijkheden en uiteindelijk een mooi bedrag kunt besparen.

Mocht je zelf nog toevoegingen of andere ideeën hebben laat het dan weten in de onderstaande reacties. Daarmee kunnen we de lijst weer uitbreiden met handige informatie voor goedkoop sporten.

Plaats een reactie