Goedkoop auto wassen

Nu de kosten voor levensonderhoud naar een recordhoogte stijgen, wordt het een luxe om je auto naar een professionele wasstraat te brengen. Hierbij kan het wekelijkse bezoeken van een wasstraat al gauw € 390,- per jaar kosten. Het goede nieuws is dat je diverse andere mogelijkheden hebt voor goedkoop auto wassen.

In dit artikel geven we inzicht in methoden waarop je goedkoop een auto kunt wassen en geven we enkele handige tips waarmee je ook voor een goedkope prijs mooie resultaten kunt behalen.

Inhoud

Waarom een auto wassen?

Is een auto wassen überhaupt wel nodig? Ondanks dat helemaal stoppen met het wassen van je auto in eerste instantie geld bespaart wordt dit afgeraden.

Het schoonmaken van je auto gaat er niet alleen om hoe die eruit ziet. Als je een auto niet regelmatig wast is de kans groot dat corrosie, schade aan de lak en roest snel zal volgen. Dit aangezien verontreiniging zich steeds meer zal vastzetten in de oppervlakte.

Goedkoop auto wassen

Wanneer het aankomt op je auto wassen heb je drie keuzes. Je kunt gebruik maken van de wasstraat en wasbox tegen betaling of je kunt thuis de auto wassen met de hand. 

Auto wassen met de hand

Veruit de goedkoopste methode voor het wassen van je auto is met de ‘doe-het-zelf’ methode. In plaats van € 5 tot € 20 per week uit te geven aan de wasstraat kun je ook investeren in gereedschap waarmee je thuis de auto kunt wassen.

Hoewel de initiële investering in autowasgereedschap eenmalig een hogere kostpost is, zul je vervolgens per wasbeurt slechts een klein bedrag kwijt zijn aan autoshampoo en water. Bovendien ben je geen geld kwijt aan benzine voor het rijden naar de wasstraat.

Voor het wassen van je auto met de hand heb je de volgende spullen nodig:

  • Tuinslang of hogedrukreiniger;
  • Emmer;
  • Autoshampoo;
  • Velgenreiniger;
  • Microvezeldoek;
  • Washandschoen;
  • Droogdoek.

Gemiddelde kosten: € 1 – € 4

Wasbox

Mocht je niet de tijd hebben om de auto te wassen met de hand of simpelweg thuis niet de ruimte hebben, kun je ook voor een wasbox kiezen. Een wasbox is duurder dan een auto wassen met de hand maar vaak nog steeds goedkoper dan de wasstraat.

Hiermee is de wasbox ideaal voor goedkoop auto wassen als je weinig tijd hebt. Hoewel je zelf de auto wast, ben je vaak in circa vijf minuten klaar met de auto wassen. Qua tijd is het vaak bijna even snel als de wasstraat.

Wel kunnen wasboxen onderling erg verschillen in prijs. Bekijk dus goed waar in je buurt de goedkoopste wasbox te vinden is.  

Gemiddelde kosten: € 3 – € 5

Wasstraat

De wasstraat is de duurste optie om je auto te wassen. Dit aangezien een wasstraat veel water verbruikt en ook nog eens beschikt over dure apparatuur. Wel kan het goed zijn om soms de onderkant van je auto te reinigen in de wasstraat. Zeker in de winter wanneer er vaak strooizout op de wegen ligt.

Gemiddelde kosten: € 5 – € 20

goedkoop auto wassen opties

Tips goedkoop auto wassen

Met de volgende tips kun je goedkoop auto wassen en hiermee geld besparen.

Investeer in een gereedschap

Een auto gaan wassen met de hand houdt in dat je een kleine invesering moet doen voor gereedschap zoals een sterke tuinsproeier of hogedrukreiniger. Hoewel dit nadelig lijkt, zal vervolgens elke wasbeurt een stuk goedkoper zijn dan bij welke wasstraat of wasbox dan ook.

Wil je op de lange termijn graag geld besparen kun je het beste dus de auto met de hand gaan wassen en investeren in gereedschap. Daarnaast bespaar je ook nog eens geld doordat je niet naar de wasstraat hoeft te rijden.

Onderkant auto wassen

Hoewel het reinigen van de onderkant in een wasstraat handig is, kun je dit ook zelf doen door een hogedrukreiniger te gebruiken. Stop de reiniger onder het voertuig en verplaats steeds naar een andere hoek van de auto. Hoewel dit soms wat lastiger kan zijn bespaart het wel geld aangezien programma’s met het wassen van de onderkant vaak redelijk prijzig zijn bij wasstraten.

Online zoeken naar aanbiedingen voor autowassen

Als je niet geïnteresseerd bent in het wassen van een auto met de hand, zijn er nog steeds manieren waarop je geld kunt besparen. Bekijk online of je aanbiedingen kunt vinden van je plaatselijke wasstraat.

Soms hebben wasstraten acties waardoor je voor een gereduceerd tarief de auto kunt wassen. Daarnaast kun je soms ook acties vinden waarbij je na meerdere wasbeurten een leuke korting krijgt.

Verwijder vooraf rommel uit je interieur

Mocht je gebruik maken van een stofzuiger bij een wasstraat tegen betaling, is het aangeraden om vooraf de rommel te verwijderen uit de auto. Daarbij kun je ook gelijk de vloermatten uit je auto halen en het groffe vuil eraf schudden.

Dit zorgt ervoor dat er geen voorwerpen en grote stukken vuil in de weg liggen wanneer je de auto gaat stofzuigen. Uiteindelijk bespaart dit op de kosten doordat je minder lang de stofzuiger nodig hebt.

Voordelen auto wassen met de hand

Zoals eerder gezegd is een auto wassen met de hand de goedkoopste methode voor het schoonhouden van je auto. Naast geld besparen biedt het ook nog eens een paar andere voordelen. 

1. Je krijgt betere resultaten

Als je een auto met de hand wast kun je zelf concentreren op de gebieden die extra aandacht nodig hebben omdat ze bijvoorbeeld vuiler zijn dan andere plekken. Dit terwijl een wasstraat elk gebied ongeveer even grondig reinigt.

Met deze maatwerk kun je zelf normen stellen en uiteindelijk betere resultaten leveren. Bovendien geeft het ook nog eens de kans om je auto van binnen en buiten in detail te bekijken.

2. Nieuwe vaardigheden leren

Van het gebruik maken van washandschoenen tot waxen van een auto. Het wassen van een auto is een vak apart en het kan leuk zijn om goed te worden in deze vaardigheid. Je kunt bijvoorbeeld op YouTube erg veel tutorials vinden van mensen die hun auto’s zogenoemd ‘detailen’.

3. Bevredigend resultaat

Het schoonmaken van je eigen auto kan ook een leuk proces zijn. Als je een uur spendeert aan het mooi maken van je auto geeft het een goed gevoel als de auto uiteindelijk helemaal glimt terwijl die een uur geleden nog vuil was. Het is dan altijd mooi om je harde werk te bewonderen. 

4. Problemen opsporen

Door een auto te wassen zul je alle gebieden van de auto van dichtbij zien. Hierdoor zul je ook sneller roest, beschadigde onderdelen of losse onderdelen vinden. Dit zal er misschien voor zorgen dat je problemen tijdig op soort voordat ze echt een groot probleem worden en pijn doen in de portemonnee.

voordelen auto wassen met de hand

Goedkoop auto wassen conclusie

In dit artikel hebben we drie methoden laten zien waarmee je goedkoop een auto kunt wassen. Uiteindelijk is het wassen van een auto met de hand het goedkoopst gevolgd door de wasbox als tweede optie.

Mocht je nog bespaartips hebben die niet in dit artikel stonden laat het dan weten door middel van een reactie!

Plaats een reactie