Gemiddelde spaargeld per leeftijd

Iedereen weet dat het belangrijk is om te sparen. Maar hoe weet je wanneer je genoeg geld hebt gespaard? Zeker in het geval wanneer je van salaris tot salaris leeft. In dit artikel ontdek je het gemiddelde spaargeld per leeftijd.

Hiermee kun je jouw vooruitgang meten met andere mensen in dezelfde leeftijdscategorie. Naast dat je inzicht krijgt het gemiddelde spaargeld van Nederlanders zul je ook ontdekken waarom sparen belangrijk is en op welke manieren je kunt beginnen met sparen.

Inhoud

Belang van sparen

Het leven kan snel gaan. Daarbij kun je te maken krijgen met onverwachte kosten. Denk aan een wasmachine, computer of auto die onverwachts kapot gaat. Daarmee is sparen belangrijk om financiële problemen op korte termijn te voorkomen. 

Daarnaast kunnen ook toekomstplannen zoals kinderen zorgen voor kosten. Een nieuwe baby kan hierbij al snel een paar duizend euro kosten, laat staan de kosten van het opvoeden van een kind voor de rest van hun leven. Ook weer een reden om geld te sparen.

Als laatst is er nog een grote reden om te sparen voor de toekomst. Namelijk dat mensen langer leven. Het beschikbaar hebben van extra geld wanneer je met pensioen gaat kan daarbij nooit kwaad.

Gemiddelde spaargeld per leeftijd

Het is altijd interessant om te weten wat het gemiddelde spaargeld per leeftijd is in Nederland. Hiermee kun je jouw eigen vooruitgang meten met andere personen in dezelfde leeftijdscategorie.

In de onderstaande tabel is per leeftijdsgroep inzichtelijk gemaakt hoeveel gespaard wordt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hierbij is het spaargeld als gemiddelde en mediaan berekend.

Doordat een kleinere groep rijke Nederlanders het gemiddelde omhoog trekken geeft het mediaan het meest realistische beeld. Bij het mediaan is rekening gehouden met de uitschieters en geeft daarmee een goed overzicht.

LeeftijdsgroepGemiddeldeMediaan
Tot 25 jaar€ 7.400€ 2.400
25 tot 35 jaar€ 14.400€ 5.600
35 tot 45 jaar€ 25.500€ 9.900
45 tot 55 jaar€ 40.600€ 14.700
55 tot 65 jaar€ 52.500€ 19.100
65 tot 75 jaar€ 59.300€ 22.500
75 tot 85 jaar€ 57.500€ 22.600
85 jaar en ouder€ 63.300€ 23.700

Hoeveel spaargeld heb je nodig?

Hoewel het gemiddelde spaargeld per leeftijd een indicatie geeft van wat leeftijdsgenoten sparen, hoeft dit niet te betekenen dat jij dit bedrag moet sparen. Hoeveel spaargeld je nodig hebt is namelijk afhankelijk van je levensstijl.

Dit omvat alles zoals inkomen, woonsituatie, gezinssituatie en maandelijkse kostenposten die je hebt. Iemand met weinig kosten zal minder spaargeld nodig hebben dan iemand die een auto, hypotheek en kinderen heeft.

Een populaire methode om te bepalen wat je moet sparen is de 50/30/20 regel. Bij deze regel besteedt je 50% van je inkomen naar eerst levensbehoeften, 30% naar wensen en als laatst 20% aan sparen en schuldaflossingen. 

Naast deze methode kun je ook specifieke spaardoelen zetten. Stel je wilt bijvoorbeeld € 1.000 sparen voor een elektrische fiets, kun je ervoor kiezen om tien maanden lang € 100 per maand te sparen. Hierdoor weet je precies hoeveel tijd een spaardoel nodig hebt.

Beginnen met sparen

Mogelijk heb je momenteel weinig gespaard of wil je meer gaan sparen. Dan kun je met de volgende drie stappen beginnen met sparen.

Stap 1: Doelen stellen

Allereerst is het belangrijk om spaardoelen te zetten. Hierdoor weet je namelijk hoeveel je wilt gaan sparen en waarvoor

Zoals eerder gezegd kun je specifieke spaardoelen zetten. Bijvoorbeeld voor een elektrische fiets, auto, huis of vakantie wilt kopen. Hiervoor kun je het bedrag bepalen wat je wilt sparen en bepalen hoeveel je elke maand wilt gaan bijdragen om het doel te behalen.

Daarnaast kun je ook sparen voor het aanleggen van een financiële buffer. Hierbij is het handig om naar je maandelijkse lasten te kijken. Stel je hebt maandelijks € 2.000 aan lasten kun je ervoor kiezen om 3x je maandelijkse lasten te sparen als financiële buffer. In dit geval in het doel dan € 6.000.

Stap 2: Financiën inzichtelijk maken

Om te bepalen hoeveel je per maand kunt sparen is het belangrijk om je eigen financiën inzichtelijk te maken. Hiermee krijg je namelijk inzichtelijk hoeveel je per maand verdient en ook wat je hiervan uitgeeft.

Voor het bijhouden van je financiën kun je bijvoorbeeld een Excel-sheet gebruiken. Hiermee kun je gelijk automatisch laten berekenen wat je overhoudt aan de einde van de maand. Dit zal inzicht bieden of doelen haalbaar zijn.

Stap 3: Besparen

Mocht blijken dat spaardoelen niet haalbaar zijn of dat je teveel uitgeeft kun je er altijd voor kiezen om te gaan besparen op kosten. Denk bijvoorbeeld aan woonlasten, abonnementen of verzekeringen die goedkoper kunnen.

Stel je bespaart € 200 per maand op maandelijkse lasten betekent dit dat je weer elke maand meer kunt besparen. Hierdoor zul je in staat zijn om sneller de gestelde spaardoelen te bereiken.

Beginnen met beleggen

Wanneer je al voorbij de doelen bent die je hebt gesteld kun je er ook voor kiezen om gespaard geld te gaan beleggen. Dit kan bijvoorbeeld op de beurs, crypto, vastgoed of andere financiële producten die potentieel geld kunnen opleveren.

Wel is beleggen risicovoller dan het geld op een rekening laten staan. Daartegen biedt beleggen de mogelijkheid om een geïnvesteerd bedrag over een langere periode te laten groeien. 

Gemiddelde spaargeld per leeftijd conclusie

In dit artikel heb je ontdekt wat het gemiddelde spaargeld per leeftijd is. Hierbij is per leeftijdsgroep onderscheid gemaakt tussen het gemiddelde en de mediaan. Daarnaast heb je ook het belang van sparen en hoeveel je nodig hebt ontdekt.

Uiteindelijk zorgt spaargeld ervoor dat je een mooie buffer hebt bij onverwachte uitgaven en biedt het ook de mogelijkheid om te sparen voor een specifiek doel. Hiermee kan sparen nooit kwaad.

gemiddelde spaargeld per leeftijd conclusie

Plaats een reactie