Geld besparen op Woonlasten

Ongeacht of je huurt of een koopwoning hebt, zullen waarschijnlijk de kosten voor wonen een van je grootste lasten zijn. Dit wegens kosten zoals energie, hypotheek, huur en verzekeringen. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe geld besparen op woonlasten mogelijk is!

Inhoud

Geld besparen op woonlasten

Met de volgende 18 tips kun je geld besparen op woonlasten. Hiermee kun je afhankelijk van je situatie wel honderden euro’s per maand gaan besparen.

Energie

Zeker wanneer je een koopwoning hebt zijn er diverse mogelijkheden waarop je kunt besparen op de maandelijkse energierekening.

Overstappen

Het vinden van een goedkopere energieleverancier kan vaak een mooie besparing opleveren. Daarbij ontvang je ook wanneer je overstapt soms een extra bonus of korting. Bekijk hierbij of een contract met een vast of variabel tarief is de beste optie is.

Met onze vergelijkingstool kun je precies inzien welke energieleverancier het goedkoopst is in jouw situatie. Via de onderstaande knop kun je meteen leveranciers met elkaar vergelijken. 

Isoleren

Het beter isoleren van een woning zorgt ervoor dat je minder energie verbruikt en daarmee ook maandelijks minder geld kwijt bent. Daarnaast zorgt een beter isolatie ervoor dat het niet alleen warmer blijft in de winter maar ook koeler in de warme zomermaanden.

Je kunt hierbij onder andere spouwmuren en vloeren van een woning isoleren. Voor beide van deze soorten isolatie zul je de investering die je maakt er relatief snel uithalen wat zorgt voor een mooi rendement.

Zonnepanelen

Door middel van het aanbrengen van zonnepanelen op een woning kun je eigen stroom voor een woning opwekken. Na de aanschaf van de zonnepanelen zorgt dit voor een grote maandelijkse besparing en ben je hierdoor minder afhankelijk de prijzen van energieleveranciers.

Verbruik verlagen

Misschien wel de meest makkelijke methode om te besparen op energie is door je verbruik te verlagen. Dit kan met de volgende zaken.

  • Zet de verwarming een aantal graden lager;
  • Gebruik geen verwarming tijdens de lente- en zomermaanden;
  • Vervang lampen voor LED verlichting;
  • Kies bij de aankoop van nieuwe apparaten voor energiezuinige elektronica;
  • Voorkom sluipgebruik;
  • Installeer een programmeerbare thermostaat.
geld besparen op woonlasten energie

Hypotheek

Wanneer je een woning koopt heb je meestal te maken met een hypotheek. Voor veel mensen is dit één van de grootste maandelijkse uitgaven. Hierop heb je diverse mogelijkheden waarmee je geld kunt besparen.

Eerder aflossen

Het eerder aflossen van een hypotheek is ook een goede mogelijkheid voor geld besparen op woonlasten. Dit zal er namelijk voor zorgen dat je minder rente betaalt over het bedrag van de hypotheek dat nog niet is afgelost.

Stel je lost in een jaar € 10.000 euro extra af bij een rente van vier procent, zorgt dit ervoor dat je op jaarbasis alweer € 400 minder kwijt bent aan rente. Dit is een eenvoudige methode om te besparen en zorgt voor meer rust doordat je maandelijks minder kwijt bent.

Oversluiten

Ongeacht de looptijd van de hypotheek, is tussentijds overstappen naar een andere aanbieder mogelijk. Hiermee kun je geld besparen doordat je bijvoorbeeld bij een andere aanbieder een lagere rente kunt krijgen.

Wel is het belangrijk om hierbij te berekenen hoeveel dit precies oplevert. Wanneer je namelijk overstapt naar een andere hypotheekaanbieder betaal je vaak een boete. Zoek dus goed uit of een lager rentepercentage het waard is ten opzichte van de boete.

Huur

Wanneer je huurt heb je ook diverse mogelijkheden om te besparen. Daarnaast komt ook dat huren in sommige gevallen goedkoper is dan kopen. Zeker wanneer je van plan bent om maar één of twee jaar op een bepaalde plek te wonen.

Verhuizen

Als je een woning huurt en dat ervoor zorgt dat je financieel krap zit of meer geld wilt uitgeven aan andere zaken, kan verhuizen naar een minder dure woning een goed idee zijn. Zeker wanneer je op een dure plek zit of een grote woning hebt, is er veel potentie om te besparen.

Hoewel verhuizen naar een nieuwe huurwoning wat moeite kan kosten zal het op termijn ervoor zorgen dat je veel geld bespaart. Als je bijvoorbeeld al € 200 minder betaald door te verhuizen naar een andere huurwoning levert dit op jaarbasis alweer € 2400 op. 

Onderhandelen

In de huidige markt is het op veel plekken zoals de Randstad bijna onmogelijk om te onderhandelen over de huurprijs die gevraagd wordt voor een woning. Mocht je echter op een locatie met meer aanbod wonen kun je vaak onderhandelen over de huurprijs.

Hierin kan een besparing van al € 50 ervoor zorgen dat je jaarlijks een mooi bedrag zult besparen. Om te kijken of je kunt onderhandelen, kun je prijzen vergelijken met andere woningen op Funda. Daarnaast is niet geschoten altijd mis!

Huurtoeslag

Indien je voldoet aan de juiste voorwaarden kun je huurtoeslag ontvangen. Dit is een tegemoetkoming voor huurkosten vanuit de Overheid in het geval dat je in verhouding tot je inkomen veel huur betaald.

Als je huurtoeslag wilt ontvangen dien je aan een aantal eisen te voldoen. Een van de belangrijkste eisen is dat je in de sociale sector huurt. De grens hiervan lag in 2021 op € 752,33. Ook mag je inkomen en vermogen niet te hoog zijn. Meer info kun je vinden op de website van de belastingdienst.

Verzekeringen

Iedereen die je een woning bezit is verplicht tot het afsluiten van een opstalverzekering. Dit is een verzekering die schade aan de opstal zoals brand, storm, waterschade en inbraak dekt. Daarnaast kun je ook nog een inboedelverzekering afsluiten. 

Bekijk voor de verzekeringen die je hebt of er mogelijk goedkopere opties op de markt zijn. Let hierbij wel op dat de voorwaarden van een opstal- en inboedelverzekering vaak invloed hebben op de prijs. Goedkopere verzekeringen hebben daarbij meestal ook slechtere voorwaarden.

Onderhoud

Wanneer je een woning of appartement koopt ben je vaak aardig wat geld kwijt aan onderhoud. Dit is een gebied waarop je veel kunt besparen door klusjes zelf te doen. Hoewel het vaak tijd kost om onderhoud te verrichten kun je hierdoor geld besparen.

Mocht een klus gecompliceerd zijn kan het soms wel beter zijn om een echte vakman in te huren. Verder is op het gebied van onderhoud belangrijk dat je klusjes en reparaties tijdig uitvoert zodat de kosten niet oplopen en je hierdoor later in één keer veel geld kwijt bent.

geld besparen op woonlasten onderhoud

Woning verhuren

Mocht je veel ruimte hebben of je woning een tijdje niet gebruiken, is het ook mogelijk om je woning te verhuren. Ongeacht of je een huurwoning of koopwoning hebt, is het belangrijk om wel eerst goed onderzoek te verrichten of dit is toegestaan.

Kamer verhuren

Het verhuren van een kamer in je woning kan de maandelijkse woonlasten drastisch verlagen. Stel je bent maandelijks € 1000 kwijt aan wonen en je verhuurt een kamer voor € 400 zorgt dit ervoor dat je nog maar € 600 per maand aan woonlasten kwijt bent.

Dit zal dan maarliefst een besparing zijn van € 4800 op jaarbasis. Het enige nadeel is dat je vervolgens je woning zult delen met iemand anders. Natuurlijk heb je hierin zelf de vrijheid om te bepalen wie je huisgenoot wordt. 

Tijdelijk verhuren

Mocht je op vakantie gaan of tijdelijk je woning niet nodig hebben, kan het ook een optie zijn om de woning tijdelijk te verhuren. Dit kan bijvoorbeeld met een platform als Airbnb of Wimbu waarop je een woning kunt aanbieding.

Het voordeel hiervan is dat je opbrengsten hebt in de periode waarover je de woning niet gebruikt. Het nadeel daartegenover is dat je vreemde mensen in je huis hebt en niet kan controleren wat er gebeurt zoals dat wel het geval is wanneer je kamers verhuurt.

Geld besparen op woonlasten conclusie

In dit artikel heb je 18 tips ontdekt waarmee je geld kunt besparen op woonlasten. We hopen dat je hiermee een beter beeld hebt gekregen over besparen op woonlasten en hiermee ook daadwerkelijk een leuk bedrag kan besparen!

Plaats een reactie