Geld Besparen op Verzekeringen

Nederlanders hebben gemiddeld acht verzekeringen. Sommige verzekeringen zijn hierbij wettelijk verplicht terwijl andere optioneel zijn. Hoe dan ook vormen verzekeringen vaak een behoorlijke kostenpost. Daarom ontdek je in dit artikel hoe geld besparen op verzekeringen mogelijk is.

Inhoud

Geld besparen op verzekeringen

Met de volgende 18 tips kun je geld besparen op verzekeringen. Hierbij ontdek je diverse mogelijkheden waarmee je wel honderden euro’s per jaar kunt besparen.

Zorgverzekering

In Nederland is het afsluiten van een zorgverzekering verplicht. Daarnaast kost een zorgverzekering ook ruim honderd euro per maand wat mogelijkheden biedt om te besparen op deze kostenpost.

Vergelijken

Elk jaar kun je vanaf halverwege november tot eind december overstappen van verzekeraar. Dit kan aantrekkelijk zijn aangezien zorgverzekeraars elk jaar hun voorwaarden wijzigen. Hierdoor kan een verzekeraar die afgelopen jaar het goedkoopst was, dat in het volgende jaar niet meer zijn.

Overstappen van verzekeraar is erg gemakkelijk waarbij de oude zorgverzekering tot 31 december doorloopt en automatisch opgezegd zal worden. Hierbij zal de nieuwe verzekering vervolgens voor 12 maanden ingaan vanaf 1 januari.

Om te ontdekken of je voordeliger kunt verzekeren, kun je de vergelijkingstool gebruiken. Hiermee ontdek je op basis van je voorkeuren voor welke tarieven je kunt verzekeren bij verschillende aanbieders.

Eigen risico

Het eigen risico is een verplicht bedrag wat je moet betalen als je kosten maakt voor zorg gedurende een kalenderjaar. Je hebt hierbij een verplicht eigen risico van € 385 die je betaalt wanneer je gebruik maakt van zorg.

Je kunt ervoor kiezen om het eigen risico van je verzekering te verhogen. Dit heeft als gevolg dat de verzekeraar vervolgens een lager maandelijks tarief aanbiedt en je hierdoor minder geld kwijt bent. Hou er rekening meer dat je wel meer geld kwijt bent mocht je zorg nodig hebben.

Pakketten

Bij het afsluiten van een zorgverzekering heb je verschillende keuzes die maken dat de verzekering goedkoper of duurder wordt. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen in hoeverre je zelf mag kiezen tussen ziekenhuizen in de buurt wanneer je zorg nodig hebt.

Ook kun je aanvullende dekkingen afsluiten zoals voor de tandarts, fysio en buitenland. Bekijk hierbij goed wat precies je wensen zijn en of de aanvullende pakketten geld opleveren of dat het goedkoper is om zelf voor de zorg te betalen.

Zorgtoeslag

Wanneer je inkomen en vermogen niet te hoog is, kun je van de overheid zorgtoeslag krijgen. Deze toeslag zal ervoor zorgen dat de kosten van de zorgverzekering volledig of gedeeltelijk vergoed worden en je hierdoor minder geld kwijt bent.

Om te kijken of je in aanmerking komt voor de zorgtoeslag kun je dit controleren op de website van de belastingdienst. Afhankelijk van je inkomen kan het ook voorkomen dat je wel zorgtoeslag krijgt maar een lager bedrag per maand.

zorgverzekering besparen

Autoverzekering

Wanneer je een auto bezit is het afsluiten van een autoverzekering verplicht. Verschillende factoren bepalen hierbij het bedrag je maandelijks kwijt bent aan een autoverzekering.

Vergelijken

Bij de meeste autoverzekeringen kun je na een initiële periode van 12 maanden overstappen. Dit kan handig zijn aangezien na een jaar verzekeren een goede kans bestaat dat er betere aanbiedingen op de markt zijn.

Met de vergelijkingstool ontdek je direct op basis van je auto, leeftijd en schadevrije jaren wat de goedkoopste verzekeraars zijn. Hierdoor kun je direct controleren of je geld kunt besparen op je autoverzekering.

Dekking

De dekking die je kiest maakt een groot verschil in de maandelijkse kosten van een autoverzekering. Hierbij kun je kiezen tussen WA, WA+ en allrisk. Voor het bepalen van de dekking wordt meestal de volgende richtlijn gegeven afhankelijk van de leeftijd van je auto. 

  • 0 t/m 5 jaar – WA + volledig casco (allrisk) 
  • 6 t/m 10 jaar – WA + beperkt casco (WA plus) 
  • Ouder dan 10 jaar – alleen WA​

Schade claimen

Na verloop van tijd kun je bij een autoverzekering schadevrije jaren opbouwen. Dit is wanneer je een jaar lang geen schade claimt. In ruil hiervoor ontvang je een no-claimkorting die wel tot 80% kan oplopen. Dit kan een grote besparing opleveren.

Mocht je schade hebben aan je auto kun je het beste eerst kijken of het een kleine of grote schade betreft. In het geval van een kleine schade kan het voordeliger zijn om deze zelf te betalen zodat je de no-claimkorting niet verliest.

Betaling

De meeste autoverzekeraars bieden de keuze om per maand of jaar te betalen. Bij een jaarbetaling ben je vaak een stuk goedkoper uit. Hierbij kun je wel tot zes procent besparen ten opzichte van maandelijkse betalingen. Wel ben je hierdoor minder flexibel om over te stappen.

geld besparen op verzekeringen auto

Woonverzekering

Voor het verzekeren van de woning waarin je leeft heb je diverse woonverzekeringen waarmee je zaken kunt verzekeren tegen bijvoorbeeld brand, storm, schade en diefstal.

Met een opstalverzekering verzeker je alles in, aan en rondom je huis dat nagelvast zit. Denk bijvoorbeeld aan een keuken, badkamer of vloer. Een opstalverzekering is verplicht voor iedereen die voor iedereen die een koopwoning met hypotheek heeft.

Naast een opstalverzekering bestaat ook de inboedelverzekering. Hiermee verzeker je de losse zaken in een woning. Denk bijvoorbeeld aan meubels, spullen, fietsen en tuinaanleg. Deze verzekering kan zowel handig zijn wanneer je eigenaar of huurder bent van een woning.

Vergelijken

Net als bij andere verzekeringen kan het na verloop van tijd voorkomen dat andere aanbieders goedkopere tarieven hebben. Daarom is het aangeraden om woonverzekeringen regelmatig te vergelijken met de vergelijkingstool om te controleren of je geld kunt besparen.

Appartement

Als je in een appartement of flat woont heb je meestal te maken met een vereniging van eigenaren (VvE). Vaak is het zo dat de vereniging van eigenaren een opstalverzekering afsluit voor het hele gebouw.

Hierdoor kan het voorkomen dat je bij een appartement of flat niet zelf een opstalverzekering hoeft af te sluiten maar dit via de vereniging van eigenaren loopt. Dit wordt dan vaak verrekend in de servicekosten.

Gezamenlijk afsluiten

Mocht je zowel een opstalverzekering als een inboedelverzekering hebben is het aangeraden om deze bij dezelfde aanbieder af te sluiten. Niet alleen kan dit voor een besparing zorgen, maar het zal ook gedoe voorkomen.

Hierdoor voorkom je namelijk dat bij een schade de vraag tussen twee verzekeraars ontstaat of de schade tot de inboedel of opstal behoort. Ook voorkom je hiermee overlap en gaten in de dekking. 

Reisverzekering

De meeste Nederlanders gaan vaak jaarlijks een keer naar het buitenland. Om het financiële risico dat komt met ongevallen en schade in het buitenland te beperken kan een reisverzekering worden afgesloten.

Looptijd

Bij een reisverzekering kun je kiezen tussen een kortlopende en doorlopende verzekering. Hierdoor kun je dus eenmalig een verzekering afsluiten voor een reis of juist een doorlopende verzekering afsluiten waarvoor je maandelijks betaalt.

Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je verblijft in het buitenland zal een kortlopende of doorlopende verzekering het goedkoopst zijn. Vaak ligt het omslagpunt tussen twee en vier weken.

Continent

De meeste verzekeraars hebben ook verschillende tarieven voor reizen in Europa en wereldwijde reizen. Hierbij is een Europese dekking een stuk goedkoper van een wereldwijde. Je kunt dit uiteraard later ook nog aanpassen.

WA-verzekering

Wettelijke aansprakelijkheid is waar de letters WA in deze verzekering voor staan. Wanneer je schade maakt aan iemand anders zijn eigendommen dekt deze verzekering vaak tot in miljoenen euro’s gemaakte kosten.

Combineren

Bij veel aanbieders kun je de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering vaak combineren met een opstalverzekering en/of inboedelverzekering. Wanneer alles op één polis staat kun je vaak tot wel drie procent korting krijgen op de verzekering.

Dekking

Met een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering kun je vaak kiezen voor een dekking van € 1.250.000 of € 2.500.000. De dekking die je kiest heeft een effect op het maandelijkse bedrag dat je betaald.

geld besparen op verzekeringen wa

Overige tips

De volgende tips kunnen je verder helpen met geld besparen op verzekeringen.

Werkgever

Sommige werkgevers bieden de mogelijkheid om mee te doen met collectieve verzekeringen. Vaak gaat het hierbij om een zorgverzekering die je kunt afsluiten via je werkgever.

Hoewel dit in sommige gevallen goedkoper is doordat je met veel personen een verzekering afsluit, is dit niet altijd het geval. Controleer dus altijd goed of een collectieve verzekering wel of niet geld bespaart.

Verzekeringen bundelen

Veel partijen die actief zijn op het gebied van verzekeren bieden meerdere soorten verzekeringen aan. Soms kun je hierdoor bij het afsluiten van meerdere soorten verzekering bij één partij korting ontvangen doordat je van meerdere diensten gebruik maakt.

Maak een overzicht

Wanneer je graag geld wilt besparen op verzekeringen is het belangrijk om te weten hoeveel je precies uitgeeft per verzekering. Zorg er dus voor dat je in bijvoorbeeld een Excel bestand zet hoeveel je maandelijks uitgeeft per verzekering.

Geld besparen op verzekeringen conclusie

In dit artikel heb je 18 tips ontdekt waarmee je geld kunt besparen op verzekeringen. Bekijk dus goed op welke verzekeringen je geld kunt besparen. Dit kan gemakkelijk met de vergelijkingstools die we eerder genoemd hebben. 

Plaats een reactie