Geld besparen op boodschappen

Boodschappen doen ontkom je niet aan. Daarbij zijn boodschappen ook nog eens een grote kostenpost dat vaak wel honderden euro’s per maand kost. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe geld besparen op boodschappen mogelijk is!

Inhoud

Geld besparen op boodschappen

Met de volgende 18 tips kun je geld besparen op boodschappen. Hierbij ontdek je diverse mogelijkheden om wekelijks tientallen euro’s goedkoper uit te zijn. 

Supermarkt

In Nederland zijn ruim zesduizend supermarkten van circa twintig verschillende ketens. Hierbij zijn de grootste ketens Albert Heijn, Jumbo, Lidl, ALDI en SPAR. Tussen deze supermarkten kunnen soms behoorlijke prijsverschillen zitten.

Over het algemeen zijn ketens als Jumbo, Lidl en ALDI wat goedkoper. Dit terwijl ketens als Albert Heijn en vooral SPAR duurder zijn in vergelijking. Dit kan wel variëren afhankelijk van de boodschappen die je koopt en de regio waarin je woont.

Zo is het bekend dat bij sommige supermarkten verschillende prijzen hanteren tussen regio’s. Om te kijken waar producten het goedkoopst zijn kun je website supermarktscanner gebruiken.

besparen op boodschappen supermarkt

Plannen

Het plannen van boodschappen zal ervoor zorgen dat je impulsaankopen vermijdt en niet zomaar dure producten koopt. 

Boodschappenlijstje

Met een boodschappenlijstje maak je vooraf voor jezelf duidelijk wat je gaat eten en welke producten je koopt. Door vooraf een boodschappenlijstje te maken en je hieraan te houden zorg je ervoor dat je alleen koopt wat je echt nodig hebt.

Budgetteer

In lijn met een boodschappenlijstje kun je ook het beste een vast budget voor boodschappen hebben. Door een budget vast te stellen zul je namelijk precies weten wat je maximaal kunt uitgeven. Dit zorgt ervoor dat je niet teveel geld uitgeeft aan boodschappen.

Wekelijks boodschappen doen

Wanneer je twee of drie keer in een week naar de supermarkt gaat en enkel steeds kleine boodschappen doet, is de kans groot dat je sneller impulsaankopen zult maken. Doe daarom al je boodschappen wekelijks in één keer. Dit zal er ook nog eens voor zorgen dat je minder tijd kwijt bent en ook minder reiskosten maakt indien je met de auto gaat.

Eten

Het eten dat je koopt of juist niet koopt in een supermarkt heeft een groot effect op wat je uiteindelijk aan de kassa zult betalen.

Huismerken

Tegenwoordig zijn huismerken meestal net zo goed als A-merken. Hierbij proef je vaak het verschil helemaal niet of nauwelijks. Dit terwijl huismerken een heel stuk goedkoper zijn. Bij sommige producten kan dit een besparing tot wel 50% opleveren.

Minder vlees

Vlees is een van de duurste producten die je kunt kopen in een supermarkt. Daarmee kun je veel geld besparen als je minder vlees koopt. Dit kan door bijvoorbeeld een dagje minder vlees te eten of door kleinere porties te gebruiken in een maaltijd.

Seizoensproducten

Groente en fruit van het seizoen waarin je je bevindt, is altijd een stuk goedkoper. Denk aan aardbeien die in het seizoen soms maar € 1,50 zijn terwijl buiten het seizoen de prijs al snel oploopt tot € 4. 

Houdbaarheidsdatum

Producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen worden vaak voorzien van een kortingssticker. Hierdoor kun je soms producten kopen tegen 35% of 50% korting. Wanneer deze producten ook nog eens in de aanbieding zijn kan de korting nog hoger oplopen. Je kunt natuurlijk ook deze producten inkopen en invriezen.

Kiloprijs

Door middel van de kiloprijs kun je het beste ontdekken of een bepaald product goedkoop geprijsd is of niet. Soms kan het zijn dat een product een stuk goedkoper of juist duurder is per kilo dan dat je in eerste instantie zou verwachten.

Drinken

Naast eten kunnen keuzes die je maakt op het gebied van drinken ook leiden tot een mooie besparing op je boodschappen.

Goedkoop drinken

Producten zoals wijn, bier en frisdrank zijn een stuk duurder dan andere opties. Daarentegen zijn opties als thee en limonade weer een stuk goedkoper per liter drinken. Zo ga je met een fles limonade wel vijf keer langer mee dan frisdrank. Dit terwijl beide ongeveer dezelfde prijs hebben. 

Water

Wil je echt weinig geld uitgeven aan drinken kun je altijd nog thuis kraanwater drinken. Hier is helemaal niks verkeerd mee en ook nog een stuk gezonder dan andere dranken als Cola, Fanta of Seven Up.

Koop alcohol in de actie

Natuurlijk is het begrijpelijk dat je ook af en toe wilt genieten van een lekker wijntje of koud pilsje. Producten als wijn en bier zijn eigenlijk altijd wel in de aanbieding. Daarbij kun je op wijn en bier erg veel besparen als je het in de aanbieding koopt.

besparen op boodschappen drinken

Alternatieve supermarkt

Naast boodschappen doen in een supermarkt heb je ook nog een aantal alternatieve die vaak ook nog eens goedkoper zijn.

Markt

Mocht je in een grotere plaats wonen heb je waarschijnlijk wel één of meerdere dagen een markt in de buurt. Het kan soms voordeliger zijn om zaken als groente en fruit op een markt te halen. Tegen de sluitingstijd van een markt kun je soms nog goedkoper producten kopen aangezien marktlui dan van hun goederen af willen.

Online boodschappen

Tegenwoordig kun je ook gemakkelijk vanuit huis boodschappen doen. Hierdoor wordt je minder snel verleidt tot impulsaankopen waarmee je gemakkelijk enkel de producten kunt bestellen wat je echt nodig hebt. Wel heb je vaak een minimum bedrag aan boodschappen nodig als je online een bestelling wilt doen.

Aanbiedingen

Supermarkten hebben vaak mooie aanbiedingen waarmee je veel geld kunt besparen. Daarom kan het handig zijn om van tevoren online te kijken welke aanbiedingen een supermarkt heeft. Hierbij kun je bijvoorbeeld gerechten bedenken waarvan producten in de aanbieding zijn.

Ook kun je producten die je toch altijd wel nodig zal hebben en in de aanbieding zijn extra inkopen. Denk aan bijvoorbeeld wc-papier of droog voedsel. Door dit soort producten in de aanbieding te kopen zul je weer geld besparen op boodschappen.

Overige tips

De volgende tips kunnen ook helpen om verder te besparen op boodschappen.

Fiets naar de supermarkt

Mocht je een supermarkt in de buurt hebben kan fietsen een goede mogelijkheid te zijn om goedkoop naar de supermarkt te gaan. Daarnaast is fietsen ook nog eens gezond en betaal je hierdoor geen brandstof en parkeerkosten.

Controleer de bon

Helaas komt het vaak genoeg voor dat in supermarkten prijzen verkeerd zijn of acties niet goed worden verwerkt. Dit gebeurt redelijk vaak wanneer je producten met een 35% kortingssticker koopt. Controleer dus altijd goed op de bon of alles goed is verwerkt.

Betaal contant

Het contant betalen van boodschappen zorgt ervoor dat je bewuster wordt van de uitgaven die je doet. Dit terwijl pinnen als emotieloos wordt gezien waardoor je minder controle hebt over je geld. Daarom kan contact de boodschappen afrekenen je beter bewust maken van je uitgaven.

boodschappen bon

Besparen op boodschappen conclusie

In dit artikel heb je 18 tips ontdekt waarmee je geld kunt besparen op boodschappen. Uiteindelijk is voor de meeste mensen boodschappen een grote kostenpost waarmee verschillende bespaarmogelijkheden wel honderden euro’s per jaar kunnen opleveren. Kijk vooral welke tips je kunt toepassen in je eigenlijk situatie.

Plaats een reactie