Geld Besparen op Autorijden

Voor de meeste mensen is de auto een van de grootste maandelijkse uitgaven. Dit wegens diverse kosten als brandstof, verzekering, wegenbelasting en onderhoud. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe geld besparen op autorijden mogelijk is! 

Inhoud

Geld besparen op autorijden

Met de volgende 21 tips kun je geld besparen op autorijden. Door het volgen van deze tips kun je tot wel honderden euro’s per maand besparen!

Auto

Allereerst heeft de auto waarin je rijdt een erg grote invloed op je maandelijkse kosten. Hierbij kan een kleine auto met een laag gewicht al erg veel geld besparen vergeleken met een grote zware auto.

Brandstof

Wanneer je een kleine auto koopt die beschikt over een klein motorblok zul je een stuk zuiniger rijden. Stel je bespaart hiermee 200 liter brandstof per jaar kan dit al snel een jaarlijkse besparing opleveren van € 350.

Onderhoud

Kleine auto’s zijn vaak een stuk goedkoper in onderhoud. Allereerst zijn kleine auto’s vaak veel voorkomend, waarmee onderdelen vaak een stuk goedkoper zijn. Dit zorgt ervoor dat je beter uit bent bij reparaties en onderhoud.

Ook zullen kleine auto’s minder snel nieuwe banden nodig hebben. Banden zijn namelijk het enige dat tussen een auto en de weg zit. Hierbij zal een kleine auto minder snel zijn banden verslijten wegens het lagere gewicht.

Wegenbelasting

In Nederland betaal je wegenbelasting op basis van een aantal factoren. Hierbij heeft het gewicht van de auto een grote invloed op het bedrag dat je per kwartaal betaalt. 

Bijvoorbeeld een lichte auto nabij de 1000 kilo kost rond de € 100 per kwartaal, terwijl een zwaardere auto nabij de 1500 kilo al rond de € 200 per kwartaal kost. Dit is een verschil van € 100 per kwartaal en € 400 op jaarbasis.

besparen op autorijden

Verzekering

In Nederland is het verzekeren van een auto die de openbare weg opgaat wettelijk verplicht. Hierbij betaal je maandelijks een bedrag op basis van de waarde, je leeftijd en aantal schadevrije jaren. De kosten voor je autoverzekering wil je dan ook het liefst zo laag mogelijk houden.

Vergelijken

Jaarlijks passen verzekeraars weer hun prijzen aan. Hierdoor kan het zo zijn dat de goedkoopste verzekering van een jaar geleden dit momenteel niet meer is. Daarom is het aangeraden om jaarlijks te kijken of je nog steeds bij de goedkoopste verzekeraar zit. Zodra dit niet het geval is, kun je overstappen en daarmee geld besparen.

Type verzekering

Wanneer je een autoverzekering afsluit, kun je kiezen tussen een WA, WA+ en all risk verzekering. Bekijk altijd welk type verzekering het in jouw geval waard is. Stel je hebt een oude auto uit 2000 ter waarde van € 3000 zullen de extra kosten van een all risk verzekering niet opwegen tegen een eventuele schade.

Schade

Doordat schadevrije jaren een erg grote invloed hebben op het bedrag dat je per maand betaalt voor je autoverzekering kan het soms voordeliger zijn om een schade juist niet te claimen.

Stel je hebt een schade van € 200 voor een kleine botsing en deze claimen bij de verzekering zal het gevolg hebben dat je vervolgens € 20 per maand meer betaalt kun je beter de schade zelf betalen.

Rijstijl

Je rijstijl en gebruik van de auto heeft een grote invloed op de brandstof die je verbruikt per kilometer.

Rijden

Let bij het rijden van een auto op de volgende zaken om te besparen.

  • Gebruik een eco modus indien deze beschikbaar is;
  • Trek langzaam op vanaf een stilstand;
  • Houd afstand tot andere auto’s zodat je minder snel hoeft te remmen;
  • Maak gebruik van cruise control;
  • Maak gebruik van een start/stop systeem of zet je motor af wanneer je voor langere tijd dient te wachten.

Gebruik

Door op bepaalde zaken te letten in het gebruik van je auto kun je nog verder op brandstof besparen.

  • Zorg ervoor dat je met de juiste bandenspanning rijdt;
  • Doe de ramen dicht wanneer je op een snelweg rijdt om zo met minder weerstand te rijden;
  • Haal onnodige spullen uit je auto;
  • Gebruik geen airco.

Tanken

Nederland is een van de duurste landen op het gebied van tanken. Daarom is het altijd fijn om te besparen op de kosten die je bij een tankstation maakt. 

Juiste tankstation kiezen

Allereerst is tanken bij snelwegen afgeraden. Vaak liggen de prijzen aan snelwegen tien tot vijftien procent hoger dan bij tankstations buiten snelwegen.

Ook kan het handig zijn om verschillende tankstations in de buurt met elkaar te vergelijken. Een tankstation van een bekend merk kan soms wel tien cent duurder zijn per liter dan een onbemand tankstation een paar honderd meter verderop. Hierbij kun je met de website brandstof-zoeker makkelijk prijzen vergelijken.

Buitenland

Het kan ook aantrekkelijk zijn om te gaan tanken in België of Duitsland indien je in een grensgebied woont. Doordat de prijzen in het buitenland een stuk goedkoper zijn kan dit wel tien tot twintig euro schelen per tankbeurt!

geld besparen op autorijden tanken

Wassen

Een wasstraat kan vaak al gauw tussen de zeven en vijftien euro kosten afhankelijk van het programma dat je kiest. Daartegenover kun je bij een wasbox vaak al voor enkele euro’s je auto wassen.

Nog goedkoper is om je auto gewoon met de hand te wassen. Met een emmer, washandschoen, autoshampoo en een droogdoek is dit al mogelijk. Hiermee kun je wel tientallen euro’s per jaar besparen.

Gebruik

Door je auto minder te gebruiken bespaar je automatisch op diverse kosten zoals onderhoud en brandstof. Zo kun je bijvoorbeeld vaker thuiswerken indien dat mogelijk is. Ook kan het voordelig zijn om voor kleine afstanden niet de auto te pakken maar de fiets. 

Verdienen

Je kunt op verschillende manieren ook geld verdienen aan een auto om zo de maandelijkse kosten omlaag te krijgen.

Verhuren

Mocht je auto vaak stilstaan, is het mogelijk om online je auto te verhuren. Hierbij kan een persoon de auto huren waarvoor je vervolgens een vergoeding krijgt betaald. Dit kan ervoor zorgen dat je met een aantal dagen per maand verhuren de maandelijkse kosten van je auto weer terugverdient.

Reclame rijden

Wanneer je met bestickering van een bedrijf rond rijdt, kun je vaak een kleine vergoeding ontvangen. Je auto rijdt dan nog steeds hetzelfde terwijl je geld ontvangt voor de bestickering.

Geld besparen op autorijden conclusie

In dit artikel heb je 21 tips ontdekt waarmee je geld kunt besparen op autorijden. We hopen dat je hiermee een beter beeld hebt gekregen over besparen op autorijden en hiermee ook daadwerkelijk een leuk bedrag kan besparen!