Geld besparen op Abonnementen

Abonnementen kunnen maandelijks een grote kostenpost vormen. Wanneer je bijvoorbeeld voor € 150 per maand aan abonnementen hebt, kost dit op jaarbasis al € 1800. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe geld besparen op abonnementen mogelijk is.

Inhoud

Geld besparen op abonnementen

Met de volgende 21 tips kun je geld besparen op abonnementen. Hiermee ontdek je diverse mogelijkheden waardoor je wel honderden euro’s per jaar kunt besparen.

Telefoon 

Iedereen heeft tegenwoordig wel een telefoon abonnement. Vaak vormt de telefoon in combinatie met de bundel een aardige maandelijkse kostenpost. Hierop kun je dan ook op verschillende manieren geld besparen.

Kies een ouder model

De smartphones van de allernieuwste generatie zijn vaak peperduur. Dit aangezien veel mensen vaak het nieuwste model willen hebben en fabrikanten daar goed op inspelen en de prijzen erg duur maken.

Daarmee is het een stuk voordeliger als je een smartphone van een oudere generatie kiest. Doordat smartphones over de afgelopen tien jaar flink zijn doorontwikkeld zijn ook de oudere generaties goede smartphones. 

Neem een abonnement zonder toestel

Wanneer je een telefoon abonnement afsluit kun je vaak kiezen of je dit met of zonder toestel doet. In de basis is een abonnement zonder toestel altijd goedkoper omdat je bij een abonnement met toestel de smartphone moet afbetalen. Hierbij staat vaak niet voor niks vermeld geld lenen kost geld.

Gebruik wifi

Tegenwoordig is gratis wifi wel op de meeste plekken beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan thuis of aan je werk. Daarnaast kun je onderweg proberen zo min mogelijk gebruik te maken van data door geen films of video’s te streamen of downloaden.

Als op deze manier zoveel mogelijk gebruik maakt van wifi, kun je ook een bundel afsluiten met minder data. Dit scheelt geld doordat data vaak een stuk duurder is dan bellen of sms’en.

Oude smartphone verkopen

Wanneer je een telefoon abonnement afsluit, is het aangeraden om ook gelijk je huidige smartphone te verkopen. Deze zal namelijk na verloop van tijd minder waard worden. Hiermee krijg je dus het meeste geld wanneer je de smartphone zo snel mogelijk verkoopt.

Je kunt een oude smartphone onder andere inruilen bij een nieuw abonnement, verkopen aan een familielid/kennis/vriend of verkopen op Marktplaats. Daarnaast heb je online diverse bedrijven die oude smartphones inkopen.

Vergelijken

Mocht je een nieuw telefoon abonnement willen afsluiten is het belangrijk dat je verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt. Hierdoor kun je namelijk de beste deal vinden wat al snel een aardig bedrag per maand kan schelen. Met onze vergelijkingstool vind je de goedkoopste abonnementen.

geld besparen op abonnementen telefonie

Sim-only

Wanneer een telefoon abonnement is afgelopen of als je een smartphone los koopt, kun je gebruik maken van sim-only. Hierbij is het langer aanhouden van een smartphone die je al bezit met sim-only een goede manier waarop je geld kunt besparen.

Looptijd

Bij een sim-only abonnement heb je drie opties op het gebied van looptijd: 1 maand, 1 jaar en 2 jaar. Hoe langer je een abonnement vastzet hoe goedkoper je uit bent. Daarentegen heb je wel minder flexibiliteit als je een langer abonnement afsluit.

Mocht je net een nieuwe smartphone hebben gekocht en hierbij gebruik gaan maken van sim-only is het voordelig om een lang abonnement af te sluiten. Als je al een ouder toestel hebt die aan het einde van zijn levensduur is, kun je beter voor een maandelijks abonnement gaan.

Kies een sim-only provider

Bepaalde aanbieders die alleen sim-only abonnementen aanbieden zoals Youfone, Simpel, Lebara en Simyo zijn vaak goedkoper dan de grote telecombedrijven. Bekijk hierbij wel goed wat de upload- en downloadsnelheid van de provider is. Bij sommige providers kan dit namelijk tegenvallen.

Vergelijken

Ook wanneer je een sim-only abonnement wilt afsluiten kun je verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Daarnaast kun je potentieel ook overstappen van sim-only abonnement en geld besparen. Met onze vergelijkingstool kun je direct sim-only abonnementen met elkaar vergelijken.

Sportschool

Naar de sportschool gaan is altijd lekker. Het is goed voor je gezondheid en bent hiermee in beweging. Daarmee is de sportschool zeker iets wat je niet moet schrappen. Wel kun je mogelijk besparen op de maandelijks kosten.

Overstappen

De prijzen van sportscholen kunnen erg verschillen. Sommige sportscholen bieden abonnementen aan vanaf € 20 terwijl bij de duurdere sportscholen de kosten kunnen oplopen tot € 50 per maand.

Bekijk daarom of er mogelijk goedkopere opties in de buurt zijn. Daarnaast kun je bij het overstappen van sportschool soms ook profiteren van aanbiedingen zoals de eerste maanden gratis sporten. Dit kan een overstap erg aantrekkelijk maken.

Proeflessen

Als je nog geen sportschool hebt of graag wilt overstappen kun je gebruik maken van proeflessen. Hiermee kun je vaak eenmalig gratis sporten en ontdekken of bepaalde lessen wel of niet bij je passen. 

Betaling per bezoek

Het komt ook vaak genoeg voor dat mensen een abonnement voor de sportschool hebben, maar die niet of nauwelijks gebruiken. Daarmee is het belangrijk om te kijken of je het abonnement wel daadwerkelijk gebruikt.

Mocht je slechts een paar keer per maand naar de sportschool gaan kan het mogelijk goedkoper zijn om los per bezoek te betalen. Hiermee zit je gelijk ook niet vast aan een abonnement.

besparen op sportschool

Alles-in-een

Alles-in-een is een voordeelpakket met internet, bellen en tv voor thuis. Hierdoor ben je vaak voordeliger uit dan wanneer je alles los afsluit en heb je ook één bedrijf als aanspreekpunt mochten er problemen zijn. 

Televisie

Het kan voorkomen dat je gebruik maakt van een luxe filmpakket of sportpakket. De kans bestaat dat je deze in het verleden hebt geactiveerd omdat je veel wedstrijden of films keek, maar deze tegenwoordig niet meer gebruikt. Dit terwijl je hiervoor maandelijks geld kwijt bent.

Mocht je echt weinig gebruik maken van televisie en juist meer van streamingdiensten kun je er ook voor kiezen om helemaal geen televisie meer te nemen. Daarbij komt ook dat je de meeste programma’s tegenwoordig gratis online kunt terugkijken.

Opzeggen vaste telefoon

Hoewel het niet veel verschil maakt, kun je toch een paar euro per maand besparen wanneer je de vaste telefoon niet meer gebruikt. Hierbij heeft bijna iedereen tegenwoordig toch een smartphone waardoor je eigenlijk dubbel betaald voor bellen.

Vergelijken

Veel mensen betalen teveel voor hun alles-in-een pakket. Hierbij komt het vaak voor dat het pakket vele jaren geleden was afgesloten en dat er tegenwoordig goedkopere alternatieven zijn. Daarmee kun je met onze vergelijkingstool ontdekken of je hierop geld kunt besparen.

Streaming

Tegenwoordig heb je keuze tussen veel streamingdiensten. Denk aan Netflix, Disney+, Amazon Prime, NPO Plus en Videoland. Wanneer je meerdere streamingdiensten hebt kunnen de kosten hiervan erg oplopen.

Opzeggen

Als je gebruik maakt van meerdere streamingdiensten wordt het misschien tijd om er een paar op te zeggen. Het is waarschijnlijk dat je een of twee platformen verkiest boven de anderen.

Bekijk daarbij hoeveel tijd je per streamingdienst daadwerkelijk besteed om te bepalen of je abonnementen kunt opzeggen. Hierdoor bespaar je maandelijks weer geld en je kunt er later nog altijd voor kiezen om wel weer een streamingdienst te nemen als je echt een specifieke serie wilt zien.

Abonnement delen

Bij sommige streamingdiensten kun je een abonnement delen met familie of vrienden. Doordat je hierbij gezamenlijk een abonnement afsluit betaal je per persoon minder. Dit zorgt ervoor dat je maandelijks minder geld kwijt bent.

Muziek

Naast streamingdiensten voor series en films hebben we ook steeds vaker een streamingdienst voor muziek. Hierbij is voornamelijk het platform Spotify erg populair.

Gratis muziek

Waar series en films vaak alleen exclusief te zien zijn met een streamingdienst is dit bij muziek niet het geval. Je kunt op verschillende manieren gratis muziek luisteren waardoor je hiervoor geen abonnement nodig hebt.

Allereerst kun je gratis muziek luisteren op YouTube, ook zonder reclame wanneer je gebruik maakt van een adblocker. Daarnaast kun je door middel van het online platform Juke ook verschillende genres muziek gratis luisteren.

Korting

Wil je toch liever muziek luisteren via Spotify zijn er mogelijk manieren waarop je kunt besparen. Wanneer je klant bent bij KPN krijg je € 12,50 korting op je abonnement. Je hebt dan in principe een gratis Spotify account.

Daarnaast heeft Spotify ook verschillende type accounts waarmee je extra korting krijgt. Hierbij betalen studenten slechts € 4,99 per maand en kun je verder ook korting ontvangen indien je gezamenlijk een abonnement neemt met vrienden of familie.

geld besparen op abonnementen streaming

Overige tips

De volgende tips kunnen je verder helpen met geld besparen op abonnementen.

Tijdelijk opzeggen

Het kan voorkomen dat je een abonnement wel gebruik maar slechts in bepaalde periodes. Bijvoorbeeld als een nieuwe serie uitkomt, wanneer je in de winter naar de sportschool gaat of als je op reis gaat en meer data nodig hebt. In dat geval kun je vaak abonnementen tijdelijk beëindigen of opzeggen, wat weer geld scheelt.

Zoek gratis alternatieve

Voor veel abonnementen zijn er vaak gratis alternatieve beschikbaar die meestal ook minstens zo goed zijn. Hierdoor ben je geen geld kwijt aan een abonnement terwijl je tegelijkertijd toch gebruik kunt maken van de dienst.

Maak een overzicht

Het is altijd handig om te weten welke abonnementen je precies hebt en hoeveel je per maand betaald. Daarom kan het handig zijn om een overzicht te maken waarin je alle abonnementen op een rij zet. Mogelijk kom je hiermee nog abonnementen tegen die je eigenlijk niet meer nodig hebt.

Geld besparen op abonnementen conclusie

In dit artikel heb je 21 tips ontdekt waarmee je geld kunt besparen op abonnementen. Bekijk dus goed op welke abonnementen je geld kunt besparen of helemaal niet meer nodig hebt. Hiervoor kun je ook de vergelijkingstools gebruiken die we in dit artikel genoemd hebben.