Bezuinigen op Boodschappen

Boodschappen doen met een budget is de afgelopen jaren een steeds grotere uitdaging geworden. De gemiddelde Nederland besteedt hierbij een groot gedeelte van zijn maandelijks inkomen aan boodschappen. Maar hoe kun je nu snel bezuinigen op boodschappen?

Ongeacht of je een ouder of student bent met een laag budget, kunnen we allemaal wel wat tips gebruiken om onze boodschappenrekening te beheersen. In dit artikel ontdek je dan ook 14 tips waarmee je zult besparen op boodschappen.

Inhoud

Waarom bezuinigen op boodschappen

Boodschappen doen is tegenwoordig erg duur. Vooral tijdens het afrekenen bij de kassa merk je de hoge prijzen. Dit tikt aardig aan aangezien voor de meeste mensen na huisvesting, boodschappen vaak de duurste kostenpost is.

Daarom is bezuinigen op boodschappen een goede manier om te besparen op de maandelijkse rekening die je kwijt bent op boodschappen. Goedkoper boodschappen doen betekent niet dat je jouw gezondheid moet opofferen.

Het gaat erom dat je slimmer de supermarkt ingaat en meer haalt uit het budget dat je beschikbaar hebt voor boodschappen. Bezuinigen op boodschappen is zeker niet moeilijk als je er de tijd voor neemt. Het zal je waarschijnlijk verbazen hoe eenvoudig je kunt besparen met een paar wijzigingen.

waarom bezuinigen op boodschappen

Bezuinigen op boodschappen tips

Om te bezuinigen op boodschappen hebben we 14 tips waarmee je in staat zult zijn om wel honderden euro’s per jaar te besparen. 

Deze tips hebben we opgedeeld in drie categorieën:

  • Voor de supermarkt;
  • In de supermarkt;
  • Afrekenen.

Voor de supermarkt

Je zult misschien denken dat het alleen draait om de keuzes die je maakt in de supermarkt, echter is een goed begin het halve werk. Daarom is het belangrijk dat voordat je naar de supermarkt gaat al een aantal overwegingen maakt. Dit zal namelijk de basis leggen waarmee je tijdens het supermarktbezoek goedkoper uit zal zijn.

1. Maaltijden plannen

Bezuinigen op boodschappen begint met het plannen van je maaltijden. Dit is de sleutel tot het besparen van geld en tijd. Het is in ieder geval aangeraden om voor een periode van een week je maaltijden te plannen. Echter, als je ambitieus bent kun je ook maaltijden plannen voor een hele maand.

Door dit proces kun je geld besparen op boodschappen doordat je ingrediënten gelijkmatig over meerdere maaltijden kunt verdelen. Daarnaast kun je ook tijd besparen door voor meerdere dagen te koken en daarmee gemakkelijk maaltijden kunt opwarmen en meteen kunt eten.

2. Bekijk je maaltijden kritisch

Sommige maaltijden zijn nu eenmaal duurder dan andere. Bekijk dus wanneer je maaltijden plant voor een week ook hoe duur deze maaltijden zijn. Bedenk daarbij ook dat sommige artikelen zoals vlees duur zijn. 

Mocht je nu bijvoorbeeld elke dag vlees eten, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om dit een aantal dagen minder te doen. Hierdoor heb je weer een aantal dagen per week een goedkopere maaltijd waarmee je weer geld bespaart in supermarkt.

3. Gebruik restjes

In Nederland gooien we gemiddeld 34 kilo eten weg per persoon. In feite gooi je hiermee geld weg aangezien je voor dat eten uiteraard geld hebt betaald. Een van de makkelijkste manieren om te bezuinigen op boodschappen is door restjes te gebruiken.

Eten dat je over hebt kun je nog de volgende dag opeten of invriezen. Daarbij kun je op een later moment de restjes opeten. Maak het dus het doel om al het eten dat je koopt ook daadwerkelijk te gebruiken. 

4. Check online aanbiedingen

Tegenwoordig kun via het internet gemakkelijk zien welke wekelijkse aanbiedingen supermarkten hebben. Bekijk dus vooraf welke aanbiedingen jouw lokale supermarkt heeft. Mogelijk kun je hierop namelijk je maaltijden plannen waardoor je weer geld bespaart.

5. Supermarktkeuze

Supermarkten verschillen onderling behoorlijk in prijzen. Hierbij ben je bij de duurste supermarkt wel 26% meer kwijt voor dezelfde boodschappen dan bij de goedkoopste supermarkt. Door de meest goedkope supermarkt te kiezen kun je hierdoor al een stuk gemakkelijker bezuinigen op boodschappen.

In 2022 was supermarktketen Dirk de goedkoopste voor de basis huismerkproducten. Daartegenover was Spar weer de duurste supermarkt doordat zij vaak een stuk kleinschaliger zijn.

6. Boodschappenlijstje

Zodra je maaltijden hebt gepland voor een week is het tijd om een boodschappenlijstje te maken. Dit is belangrijk aangezien supermarkten uiteraard hun best doen om de klant te verleiden voor zoveel mogelijk impulsaankopen.

Door het opzetten van een boodschappenlijstje en je daaraan te houden zorg je ervoor dat je niet met meer uit de winkel koopt dan dat je nodig had. Hierdoor ga je alleen naar de supermarkt voor de producten die in lijn liggen met jouw plannen.

besparen op boodschappen lijstje

In de supermarkt

Wanneer je goed bent voorbereid is het tijd om naar de supermarkt te gaan om de producten van het boodschappenlijstje te kopen. Ook in de supermarkt zijn er weer manieren waarop je kunt besparen.

7. Kies huismerken

De bekende a-merken zijn altijd stukken goedkoper dan huismerken die de supermarkt aanbiedt. Vaak kun je het verschil niet zien en daarnaast nauwelijks proeven behalve aan de verpakking waarin het in zit.

Doordat huismerken door de supermarkt zelf worden geproduceerd en verpakt worden zij een stuk goedkoper aangeboden. Soms is een a-merk dubbel zo duur dan het huismerk dat precies hetzelfde aanbiedt.

8. Koop groot in bij acties

Als een product dat op je boodschappenlijstje staat en die je vaak gebruikt in de aanbieding is, raden wij aan om gelijk groot in te kopen waarmee je optimaal profiteert van een kortingsactie. Hou daarbij wel rekening met de houdbaarheidsdatum van de producten.

Mochten producten die lang meegaan zoals bijvoorbeeld pasta en toiletpapier in de aanbieding zijn, is dat uiteraard een uitgelezen kans om groot in te kopen en daarmee optimaal te profiteren van de lage prijzen. 

9. Heel voedsel kopen

Sommige levensmiddelen zijn betaalbaarder in een minder bewerkte vorm. Een blok kaas is bijvoorbeeld goedkoper dan versnipperde of plakken kaas. Ook hele groenten zijn goedkoper dan kant-en-klare gesneden groenten.

Minder bewerkte voedingsmiddelen worden vaak ook in grotere hoeveelheden verkocht en leveren meer porties per verpakking op. Daarnaast gaan minder bewerkte voedingsmiddelen vaak ook een stuk langer mee voordat het over datum is.

10. Diepvriesproducten

Sommige soorten vers fruit en groente zijn meestal maar een paar maanden per jaar in het seizoen en zijn daarbuiten vaak nogal duur. Diepvriesproducten zijn daarbij meestal even voedzaam.

Bovendien heb je het voordeel dat je alleen kunt pakken wat je gaat gebruiken. De rest ligt veilig in de vriezer waar het niet kan bederven. Bekijk dus goed of van de soorten fruit en groente die je koopt of mogelijk ook goedkopere diepvries varianten beschikbaar zijn. 

11. Bekijk de kiloprijs

Hoewel een product soms een goedkope prijs lijkt het hebben kan dit soms misleidend zijn. Bijvoorbeeld als de verpakking een kleine inhoud heeft en de prijs daardoor zo goedkoop lijkt. Producenten staan er daarnaast om bekend om soms de inhoud van de verpakkingen te verkleinen.

In een supermarkt kun je bij elk product meestal een kiloprijs vinden. Deze kiloprijs stelt je in staat om verschillende producten beter met elkaar te vergelijken en hierdoor te bezuinigen op boodschappen. 

12. Groot inkopen

Grotere verpakkingen worden vaak goedkoper aangeboden dan losse producten. Dit zie je vaak bij groente en fruit waarbij bijvoorbeeld twee losse paprika’s net zo duur zijn als een verpakking van drie paprika’s.

Bekijk daarom dus altijd of een grotere verpakking goedkoper is. Hou daarbij wel rekening met de houdbaarheidsdatum. Als een grotere verpakking goedkoper is, maar je het niet op krijgt heeft het niet veel zin.

bezuinigen op boodschappen groot inkopen

Afrekenen

Tot slot kun je bij het afrekenen van de boodschappen een aantal keuzes maken die kunnen resulteren in besparingen.

13. Reken contant af

Hoewel tegenwoordig de meeste transactie met de pin gaan, kan het afrekenen van de boodschappen met contant geld ervoor zorgen dat je bewuster wordt van je uitgaven. Zeker wanneer je gevoelig bent voor impulsaankopen is dit een aanrader.

14. Gebruik acties

Sommige supermarkten maken gebruik van bonuskaarten of koopzegels waarmee je tijdens het afrekenen profiteert van kortingen. Bekijk dus goed of je bij de kassa nog geld kunt besparen door van deze mogelijkheden gebruik te maken.

Bezuinigen op boodschappen conclusie

In dit artikel hebben we 14 tips gegeven waarmee je kunt bezuinigen op boodschappen. Door het volgen van deze tips kun je wel honderden euro’s per jaar besparen en hou je dus meer geld over.

Mocht je zelf nog een tip hebben die niet in dit artikel langs is geweest, laat het dan achter in de onderstaande reacties. 

1 gedachte over “Bezuinigen op Boodschappen”

Plaats een reactie